Categorie: europa | Gepubliceerd: 07 oktober 2019

7,5 miljoen euro tegen voedselverspilling in Roemenië

Middels het Juncker Plan investeert de Europese Investeringsbank 7,5 miljoen euro in een bedrijf dat voedselverspilling in Roemenië tegengaat.

Het bedrijf Winnow zal met het geld software en hardware ontwikkelen waarmee professionele keukens hun voedselverspilling kunnen monitoren. Het idee is dat ze met gedetailleerde gegevens over de hoeveelheid en verschillende soorten voedselafval gerichte stappen kunnen zetten om voedselverspilling te voorkomen. Daarmee zou tegen 2025 900 miljoen euro aan voedselverspilling voorkomen moeten worden. Ook moet de investering leiden tot de creatie van 69 banen.

De investering is onderdeel van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen, ook bekend als het Juncker Plan. "Winnow's doel om professionele keukens te helpen hun voedselverspilling te verminderen is zowel goed voor onze natuurlijke hulpbronnen als voor de economie", zegt vertrekkend eurocommissaris voor milieu Karmenu Vella. "Door bedrijven met innovatieve technologie te helpen te monitoren en analyseren wat ze elke dag weggooien, geeft Winnow ze de kracht om hun handelswijze te veranderen." Kevin Duffy, een van de oprichters van Winnow, voegt daaraan toe: "Door banen te creëren voor de gemeenschap, bouwen we aan een team van wereldklasse in Cluj, om zo onze doelen te verwezenlijken."

Winnow werd in 2013 in Engeland opgericht met als doel kunstmatige intelligentie te ontwikkelen, waarmee koks hun keukens duurzamer en meer winstgevend kunnen maken. Het bedrijf is inmiddels gevestigd in Londen, Dubai, Sjanghai, Singapore, Roemenië en Noord-Amerika. De nieuwe Europese investering is bedoeld voor het kantoor in Cluj, de vierde stad van Roemenië, gelegen in de regio Transsylvanië,