Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 04 december 2019

Nijssen stopt papierinzameling bij scholen en verenigingen

De moeilijke situatie op de oudpapiermarkt heeft Nijssen Recycling doen besluiten de inzameling met rol- en afzetcontainers bij scholen en verenigingen te beëindigen.

De directie van Nijssen Recycling spreekt van "een moeilijke beslissing na veelal een decennialange samenwerking", maar zegt ook dat de marktontwikkeling deze keuze onvermijdelijk maakt. De inzameling stopt per 1 januari 2020. Voor scholen en verenigingen met een systeem van huis-aan-huisinzameling gaat het bedrijf in overleg met de betreffende gemeente. Ook sluit Nijssen de verwerkingslocatie in Haarlem per 1 januari.

Nijssen geeft verschillende redenen voor het besluit. Wereldwijd verkeert de oudpapiermarkt in crisis, onder meer omdat grote afnemers uit China de import stop hebben gezet. Een verdere digitalisering in Europa zorgt dat er steeds meer verpakkingen en minder kranten en tijdschriften in het opk zitten. Dit betekent dat er minder afgezet kan worden bij de sowieso al krimpende krantenpapierindustrie. De inzamel- en verwerkingskosten per ton nemen toe. Daarnaast ziet Nijssen een toename van het aandeel bedrijfsmatig oud papier. Het bedrijf kan vanaf 1 januari 2020 geen vergoeding meer voor oud papier betalen en ziet dit op de langere termijn niet veranderen.

Licht aan horizon

De Federatie van de Nederlandse Oudpapierindustrie (FNOI) waarschuwde eind november ook al dat de branche in moeilijkheden verkeert, onder meer doordat de afzetmogelijkheden door Chinese importrestricties flink gekrompen zijn. Daardoor dalen de prijzen voor oud papier sterk. Inmiddels meldt de federatie dat er wel wat licht aan de horizon gloort, omdat er nieuwe productiecapaciteit voor opk in Europa gebouwd wordt. Naar verwachting komt die medio 2020 in bedrijf.