Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 27 december 2019

MVO: 'Breng frituurvet voor recycling naar inzamelpunten'

Meer dan 50 procent van het frituurvet dat Nederlandse huishoudens gebruiken, wordt weggegooid bij het restafval of in het riool. Dat is zonde, vindt ketenorganisatie MVO.

Van gebruikt frituurvet kan biobrandstof worden gemaakt. Foto: An-T - Fotolia

Elk jaar rond de jaarwisseling vraagt MVO, ketenorganisatie voor oliën en vetten, via de campagne ‘Frituurvet recycle het!’ extra aandacht voor het apart inzamelen van frituurvet. Door dit vet apart in te zamelen kan er meer worden gerecycled tot een biobrandstof. Maar ondanks die jaarlijks extra attentie gooit nog steeds meer dan 50 procent van de Nederlandse huishoudens die frituurvet gebruikt, dit vet bij het restafval of in het riool.

Volgens MVO-directeur Frans Claassen is dat niet alleen zonde, maar ook slecht voor de leefomgeving. “Gebruikt frituurvet dat bij het restafval belandt,  komt terecht in bij afvalverbranders. En in het riool veroorzaakt vet verstoppingen en levert het een grote schadepost op voor gemeenten. Dat is zonde, want we kunnen het goed gebruiken. Wij vragen consumenten om het gebruikte frituurvet en olie waarin gefrituurd is, naar een inzamelpunt te brengen.” Deze inzamelpunten bevinden zich bij onder meer supermarkten, sportclubs, scholen en gemeentelijke milieustraten.