Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 06 januari 2020

Duitse Groenen willen statiegeld op smartphones

Als het aan Die Grünen ligt, gaat Duitsland 25 euro statiegeld heffen op mobieltjes en tablets.

Daarmee wil de politieke partij de inzameling van AEEA opschroeven, waardoor het land de Europese doelstellingen kan gaan halen. Het EU-doel van 65 procent recycling voor 2019 is door Duitsland met nog geen 45 procent bij lange na niet gehaald. Dat meldt Der Spiegel die zich baseert op een document waarin de partij twintig maatregelen voorstelt om de recycling van AEEA te bevorderen. De Groenen zijn van plan om de maatregelen deze maand in de Bondsdag voor te stellen.

De Groenen eisen verder dat retailers en vooral onlineverkopers consumenten beter informeren dat zij AEEA kunnen meegeven als ze een nieuw apparaat kopen. Zwitserland heeft daarvoor een succesvolle campagne gevoerd.

Door de korte levensduur van elektronische apparaten en het toenemend gebruik stijgt de hoeveelheid elektronisch afval. Zo vervangen veel gebruikers hun mobiel al na twee jaar. Volgens de milieufederatie Duh worden er jaarlijks 24 miljoen nieuwe smartphones verkocht in Duitsland. Er zouden meer dan 100 miljoen ongebruikt in oude laden liggen.