Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 06 januari 2020

Zoeterwoude stapt af van pmd en gft

De gemeente Zoeterwoude doet pmd en gft in de ban en gaat over op nieuwe namen voor afval.

Dat meldt Sleutelstad. In  plaats van pmd zal voortaan pbd gebruikt worden en gft moet plaatsmaken voor gft+e. De nieuwe namen moeten het voor de inwoners van Zoeterwoude nog duidelijker maken welk afval in welke bak ingezameld moet worden. “De ‘m’ in pmd zou namelijk de indruk hebben gewekt dat ook metalen voorwerpen als koekenpannen en gereedschap in deze container konden. De toevoeging van ‘+e’ bij gft verwijst naar etensresten die ook bij dit afval mogen. De naamswijziging is in lijn met de pictogrammen voor afvalscheiding die Rijkswaterstaat in 2017 ontwikkelde.

Destijds bleek uit onderzoek dat de term pmd nog nauwelijks bekend was onder het grote publiek. Omdat de term ‘blik’ beter werd begrepen dan ‘metaal’ is dit destijds gewijzigd. Overigens slaat de ‘d’ sindsdien op ‘drinkpakken’ in plaats van ‘drankenkartons’ om deze zelfde reden.

Gft was weliswaar een goed ingeburgerde afkorting, maar uit vooronderzoek bleek dat er significant beter werd gescheiden wanneer de term ‘gft en etensresten’ gehanteerd werd. En voor wie het zich niet goed herinnert: de term ‘papier’ bleek beter te werken dan ‘papier en karton’. In het laatste geval werden drankenkartons (drinkpakken) namelijk vaker bij het papierafval weggegooid.

In Zoeterwoude was men overigens nog niet klaar met letteraanpassingen. De gemeente heeft ook aangekondigd voortaan in de basisregistratie vanaf 1 januari allen nog maar hoofdletters te gebruiken als huisnummertoevoeging. Inwoners hoeven niet verplicht hun huisnummerbordje te veranderen. Of de letteraanpassing in het kader van de afvalinzameling leidt tot nieuwe stickers op minicontainers is nog niet bekend, aldus Sleutelstad.

Gerelateerde artikelen