Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 30 maart 2020

Europese subsidie voor recycling EPS en herbruikbare plantentray

Twee innovatieve projecten die met slim hergebruik bijdragen aan de reductie van CO2, ontvangen een bijdrage van ruim 1,4 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro).

In het project ‘CO2-reductie en Energiebesparing in de waardeketen, door EPS upcycling’ wordt piepschuim (EPS) gerecycled door het ter plaatse te verwerken. Daarna wordt in een machine broomhoudende materiaal en styreen teruggewonnen. Het doel van dit project is om deze verwerkingslijn te bouwen en te testen. Door het ter plaatse te verwerken hoeft er minder volume te worden vervoerd en worden er minder transport bewegingen gemaakt. Hierdoor is de CO2-uitstoot en fijnstof-emissie lager. Het consortium bestaat uit Pureps B.V. (Haaksbergen), Bouman Industries B.V. (Almelo), Universiteit Twente (Enschede) en Sekisui Plastics Europe B.V. (Almelo). Zij ontvangen een subsidiebedrag van ruim 950.000 euro uit het Efro. De totale kosten bedragen zo’n 2 miljoen euro.

Herbruikbare tray

In het project ‘Retray’ wordt een herbruikbare tray ontwikkeld die voor alle bomen- en struikenteelt gebruikt kan worden. De tray wordt gemaakt van gerecycleerd plastic en heeft een levensduur van 15 jaar. Ook het logistiek proces wordt vernieuwd en verduurzaamd door de trays in te zamelen en te hergebruiken. De herbruikbare plantentray zal vergeleken met de huidige methode minimaal 90 procent minder CO2-uitstoot met zich mee brengen. Dit consortium bestaat uit M-Plastics B.V. (Almelo), Maku Products B.V. (Beuningen OV) en Vromans Kwekerijen B.V. (Biest-Houtakker). Zij ontvangen een subsidiebedrag van ruim 460.000 euro. De totale kosten bedragen iets minder dan 1 miljoen euro.

De twee projecten worden ook ondersteund door de provincies Gelderland en Overijssel. In het Operationeel Programma Oost (OP Oost 2014-2020) werken Gelderland en Overijssel samen met de EU aan structurele versterking van de economie in Oost Nederland. Bij het merendeel van de gesubsidieerde projecten werken twee of meerdere bedrijven en kennisinstellingen samen. Door deze samenwerking komt nieuwe, duurzame techniek beschikbaar voor andere ondernemers en consumenten.