Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 01 april 2020

Mondkapjes herbruikbaar na generiek sterilisatieproces

GreenCycl heeft een sterilisatieproces ontwikkeld waardoor mondkapjes tot vijfmaal herbruikbaar zijn. Dat is erg welkom nu er een run is ontstaan op veilige beschermingsmiddelen.

In samenwerking met de TU Delft, Franciscus Gasthuis, Reinier de Graaf Ziekenhuis en na overleg met verschillende ziekenhuizen en deskundigen op het gebied van steriele medische hulpmiddelen heeft GreenCycl met succes een methode getest om gebruikte mondkapjes te steriliseren via een generiek sterilisatieproces. De testresultaten komen overeen met de resultaten van nieuwe mondkapjes.

GreenCycl, een concept van Van Stralen Medical/CSA Services, zegt inmiddels ziekenhuizen, GGD’s, verpleeghuizen en praktijken in nood bij te kunnen staan. GreenCycl laat de mondkapjes ophalen door Renewi. Iedere batch wordt zorgvuldig geïnspecteerd, genummerd en verpakt in speciaal laminaat. De laminaatzakken worden vervolgens gesteriliseerd op 121 graden Celcius en zijn daarna weer bruikbaar. Testen met een deeltjesteller laten zien dat mondmaskers tot vijf keer gesteriliseerd kunnen worden. GreenCycl beschikt over een special protocol voor het vervoer van gebruikte mondkapjes.

Zorginstellingen die zelf willen steriliseren, kunnen bij GreenCycl terecht voor advies en metingen. De methode is volgens de onderneming een simpele en veilige manier om het tekort aan mondkapjes in zorginstellingen te verhelpen.

Op YouTube plaatste de TU Delft al een filmpje met uitleg over het sterialisatieproces van GreenCycl en achtergrondinformatie over het onderzoek. Op de website van de TU Delft is hier eveneens informatie over te vinden.

Uitleg over de sterilisatie van mondmaskers. Bron: TU Delft TV