Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 09 april 2020

TLN-leden verwachten omzetverlies van 32 procent

De leden van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) verwachten voorlopig een omzetverlies van 32 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, als gevolg van het coronavirus. Zo'n 20 procent denkt gedwongen afscheid van medewerkers te moeten nemen.

Bron: TLN

Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 1.100 transport- en logistieke bedrijven die zijn aangesloten bij TLN. De organisatie heeft de resultaten samengevat in de TLN-coronamonitor. Hierin komt naar voren dat de bedrijven een gemiddeld omzetverlies van 32,4 procent verwachten, maar ook dat 29 procent van de ondervraagde bedrijven geen omzetverlies verwacht. Daarnaast heeft 79 procent van de bedrijven voorlopig geen gebruik gemaakt van de nood- en hulpmaatregelen die de overheid beschikbaar heeft gesteld. Een vergelijkbaar percentage – 78 procent – verwacht geen afscheid van medewerkers te hoeven nemen vanwege de coronacrisis. Bij de bedrijven die wel denken medewerkers te moeten laten gaan, gaat het bij 42 procent van de bedrijven om minder dan 10 procent van de medewerkers.

De 1.100 TLN-leden merken vooral dat ze minder transportwerkzaamheden bij bestaande klanten hebben, dit geldt voor 29 procent van de bedrijven. Maar bij 6 procent van de bedrijven zorgt het coronavirus juist voor meer transport bij bestaande klanten. Daarnaast ziet 13 procent van de bedrijven dat hun medewerkers geen werk meer hebben. Voor advies en informatie ziet 51 procent van de bedrijven de accountant als voornaamste informatiebron, daarna volgt de branchevereniging met 33 procent.

Vervolg

Dit is de eerste coronamonitor van TLN. De brancheorganisatie heeft de bedoeling om deze monitor op basis van herhaalonderzoeken over enkele weken opnieuw te publiceren, met geactualiseerde data.

Meer informatie:

» Infographic TLN-coronamonitor