Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 16 april 2020

Kwaliteit gft verbeteren via verwerkingscontracten

Vang-HHA heeft een handreiking laten ontwikkelen voor gemeenten en inzamelaars die de verwerking van gft in de markt gaan zetten en de kwaliteit van het gft willen verbeteren.

In de markt komt steeds iets meer aandacht voor de verbetering van de kwaliteit van gft.
Foto: Carolborreda | Dreamstime.com

In de handreiking Kwaliteitsverbetering gft via verwerkingscontracten staan concrete stappen beschreven om kwaliteit centraal te stellen in een aanbesteding of contract. Verwerkingscontracten spelen een belangrijke rol voor goede kwaliteit van gescheiden afvalstromen. Deze contracten bepalen immers voor een groot gedeelte de relatie tussen gemeente, inzamelaar en verwerker. Goede samenwerking tussen deze partijen is essentieel voor een goede kwaliteit van gft-afval.

In verwerkingscontracten kunnen afspraken worden gemaakt over wat verstaan wordt onder goede kwaliteit. Verder staat er in hoe deze kwaliteit wordt gemeten en hoe wordt teruggekoppeld bij vervuiling. Daarnaast bepaalt het contract wat er met die informatie wordt gedaan en welke consequenties er zijn als de kwaliteit onvoldoende blijkt.

Aanbesteding door Circulus-Berkel

Vang-HHA ziet dat verschillende gemeenten en inzamelaars in de praktijk al bezig zijn met verwerkingscontracten waarbij kwaliteit een belangrijke(re) rol speelt. Als voorbeeld noemt het programma voor afvalscheiding de recente aanbesteding van de verwerking van gft door Circulus-Berkel waarbij expliciet aandacht was voor kwaliteit. De verwerkingsprijs werd daar gebaseerd op een verontreinigingsgraad van 2 procent, terwijl in veel gemeenten een vervuilingspercentage van 5 procent geldt.