Categorie: inzameling | Gepubliceerd: 28 april 2020

Geen vervroegde uitrol gratis ophalen grof afval in Lelystad

De gemeente Lelystad heeft haar inwoners gratis ophalen van grof afval in het vooruitzicht gesteld. Maar kan dat niet naar voren worden getrokken, met de huidige lange wachttijden bij de milieustraat?

Dat wilde gemeenteraadslid Fred Wilcke van de Inwonerspartij graag weten. Want, zo constateerde hij, er wordt de laatste tijd “veelvuldig en meer dan normaal, als je van normaal mag spreken, grof afval gedumpt in de openbare ruimte.” Inwoners zouden geen zin hebben om – onder invloed van de coronacrisis- drie uur bij de vuilstort aan de Zeeasterweg te moeten wachten om hun grof afval weg te brengen.

In antwoord op zijn vraag, liet de gemeente weten dat dat helaas niet mogelijk is. Door de crisissituatie heeft HVC namelijk te maken met een extra groot aanbod van afval in de reguliere ophaalroutes en extra inzet van personeel bij het afvalbrengstation. Niet alleen in Lelystad, maar in alle gemeenten waar HVC actief is. De capaciteit van de ophaalservice, is voor de komende weken geheel volgeboekt. Extra capaciteit zoals dat door de gemeente is voorzien om het gratis ophalen in de toekomst in heel Lelystad te faciliteren, betekent echter een extra wagen, inclusief personeel, inzetten. HVC heeft daar, door alle ontwikkelingen, nu geen mogelijkheid voor. Het bedrijf is volgens de gemeente al blij dat ze hun normale serviceniveau kunnen blijven leveren.

Overigens zou de rij voor de vuilstort aan de Zeeasterweg maximaal een uur of twee zijn, en dat vooral voor de mensen in de rij die om 7.00 uur al voor de poort staan, aldus de gemeente.