Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 08 juli 2020

Tientallen boeren opgepakt na protest bij Attero

De politie heeft tientallen boeren opgepakt, die vanochtend de toegang naar Attero in Wijster hebben geblokkeerd.

Voor het afvalbedrijf stonden vanochtend tientallen landbouwvoertuigen en auto’s die de toegangsweg naar Attero blokkeerden. Inmiddels is het bedrijf weer bereikbaar. Volgens de politie hebben de demonstranten zich verplaatst naar een naburig agrarisch bedrijf.

Om te voorkomen dat meer voertuigen naar Attero zouden komen, heeft de politie diverse toegangswegen tijdelijk afgesloten. Deze wegen zijn inmiddels weer vrijgegeven, behalve de toegangsweg tot het agrarisch bedrijf waar de groep zich ophoudt.

Begin deze week stelde de Veiligheidsregio Drenthe een verbod in op het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, parkeerplaatsen en andere openbare plaatsen. Dit verbod duurt nog tot en met maandag 13 juli en de politie geeft aan met de arrestaties aan dit verbod uitvoering te geven. Dit verbod geldt ook in Friesland en Groningen.

Stikstofuitstoot

De boeren protesteren tegen het landbouwbeleid van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Tegen de NOS meldt Sieta van Keimpema van actiegroep Farmers Defence Force dat de boeren bij Attero protesteren, omdat het afvalbedrijf volgens hen meer stikstof uitstoot dan is toegestaan in de vergunning. Volgens Keimpema worden boeren tot de laatste komma gecontroleerd, terwijl dat bij afvalverwerkers niet het geval is. Ondanks het verbod zijn de boeren gaan protesteren, omdat ze zich voelen aangetast in hun grondrechten.