Categorie: Producten | Gepubliceerd: 11 augustus 2020

"Nederlandse aanpak wegwerpplastics veel en veel te mager"

Milieuorganisaties zijn niet onder de indruk van manier waarop staatssecretaris Van Veldhoven de Sup-richtlijn over wegwerpplastics wil implementeren in de Nederlandse wet.

Rietjes groeide uit tot symbool van de wegwerpplastics waar de EU van af wil.

In een brief aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat stellen zeven milieuorganisaties dat het Ontwerpbesluit Single Use Plastics, waarmee Nederland de Sup-richtlijn implementeert, een gebrek aan perspectief toont over hoe productie- en consumptiesystemen moeten verduurzamen. Daarmee heeft de Nederlandse overheid volgens hen een zwak signaal af aan de markt. Ook probeert het ontwerpbesluit niet om plasticvervuiling verder terug te dringen dan minimaal wordt vereist voor iedere Europese lidstaat. Met eerder gedeelde input van de organisaties zou nauwelijks iets zijn gedaan.

De milieuorganisaties stellen dat lidstaten bij de implementatie van richtlijnen veel vrijheid krijgen om zelf vorm te geven aan beleid. Dat is voor de Sup-richtlijn niet anders. De staatssecretaris laat volgens hen nu een kans liggen om de intenties te laten zien rond de aanpak van wegwerpplastics en de snelle transitie naar een circulaire economie.

Verkeerde prioriteit

In de brief halen de milieuorganisaties de Algemene Rekenkamer aan die in 2019 al kritisch was op de Nederlandse aanpak van wegwerpplastic. Volgens het instituut geeft de Nederlandse overheid geen prioriteit aan beleid dat inzet op preventie en hergebruik, terwijl dit wel is vastgelegd in de Wet Milieubeheer.

De milieuorganisaties stellen vast dat hierop vanuit het overheidsbeleid nog altijd geen antwoord op is geformuleerd. In navolging van het Plastic Pact heeft Nederland samen met Frankrijk een Europees Plastic Pact gelanceerd, maar daar waar Frankrijk óók inzet op scherpere regelgeving met de Franse wet voor de circulaire economie, blijft Nederland achter.

Ook tekende staatssecretaris Van Veldhoven in 2019 een intentieverklaring om de Caribisch Nederlandse eilanden te assisteren bij het reduceren van wegwerp plastic. Wat de milieuorganisaties betreft is het nu dan ook tijd om de vertaling van de Sup-richtlijn ook door te trekken naar de Caribische Nederlandse eilanden.

In overleg

De milieuorganisaties nodigen de staatsecretaris uit om in overleg te gaan over hun standpuntennota en aanvullende opmerkingen op het Ontwerpbesluit Single Use Plastics. Wat er nu voorligt is volgens hen namelijk “veel en veel te mager”. De brief is ondertekend door Recycling Netwerk, Greenpeace, WNF, Stichting De Noordzee, Natuur & Milieu, Plastic Soup Foundation en de Plastic Soup Surfer.