Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 28 augustus 2020

1.700 kinderen uit Bergen gaan plastic scheiden op school

Op 11 basisscholen in Bergen starten kinderen met het scheiden van plastic, blik en drankpakken op school. Ook gaan zij hun schoolomgeving schoonhouden door het zwerfafval op te ruimen.

Kinderen doen hun zakken met afval in de bak voor plastic, blik en drinkpakken.
Foto: HVC

Wethouder Erik Bekkering gaf gisteren samen met een afvaardiging van leerlingen van zeven basisscholen in het Noord-Hollandse Bergen het startschot voor dit project. Voordat de ondertekening plaatsvond, vertelde hij trots te zijn op deze samenwerking met de scholen en HVC. “Maar de leerlingen zijn de helden, want zij gaan naast het afval scheiden, hun schoolomgeving schoonhouden”, aldus de wethouder.

Bakken bij scholen

HVC heeft bij de basisscholen bakken voor plastic geplaatst. De afvalcoaches van het bedrijf hebben de kinderen en docenten voorbereid op hun nieuwe taken en voorlichting gegeven over het project. In maart zijn al de basisscholen De Bosschool en Sint Jozefschool gestart. In september volgen de andere scholen.

Chauffeur op bezoek

Iedere school start met een bijzondere introductiedag. Hierbij komt een wagen van HVC met chauffeur naar de school toe. Kinderen kunnen bij de wagen kijken en zien hoe deze werkt. Daarbij is ook aandacht voor de dode hoekspiegel en veiligheid.

De afvalcoach gaat deze dag alle klassen langs en vertelt over wat er allemaal bij plastic, blik en drinkpakken mag. En ook welke nieuwe dingen je kan maken van afval.

Zwerfafval

In het project wordt er niet alleen afval gescheiden, maar ruimen de scholen ook zwerfafval op in hun eigen omgeving. Dit zorgt er niet alleen voor dat het schoner wordt, maar het leert kinderen ook op jonge leeftijd om verantwoordelijk met hun (zwerf)afval om te gaan.