Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 25 september 2020

Purified Metal Company geopend door koning

Koning Willem-Alexander heeft de recyclingfabriek van Purified Metal Company (PMC) in Delfzijl officieel geopend.

Koning Willem-Alexander verzorgt de openingshandeling van de nieuwe fabriek van Purified Metal Company.
Foto: Purified Metal Company

Tijdens de opening bekeek de Koning het productieproces en sprak hij met medewerkers. Ook Stientje van Veldhoven (staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat) en Wouter Bos (CEO Invest-NL) waren bij de opening aanwezig.

Van Veldhoven hield een korte toespraak, waar ze de nieuwe fabriek een "paradepaardje" voor innovatief Nederland noemde. "Per jaar verwacht u hier 100 duizend tot 150 duizend ton vervuild staal te verwerken. Zo’n vijftien Eiffeltorens per jaar! Staal dat anders zou worden gestort, vanwege de aanwezigheid van zeer gevaarlijke stoffen zoals kwik, asbest of chroom 6. Staal dat nu weer een nieuw leven krijgt. Het bespaart CO2 uitstoot en het spaart ons milieu. Een internationaal uniek concept. U laat zien dat we hier als land goed in zijn. Nederland is niet voor niets internationaal koploper op het gebied van de circulaire economie."

Vervuild staal

In de nieuwe installatie van PMC wordt staal vervuild met asbest verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Bij de hoge temperaturen van de staalsmelt valt asbest uiteen, wordt chroom-6 in het rookkanaal afgevangen en verbranden organische verbindingen. De recycling van het staal zorgt voor een besparing van 1 ton CO2 per ton geproduceerd staal ten opzichte van staal geproduceerd uit ijzererts. Renewi verzorgt als logistieke partner de inzameling van het vervuilde schroot en het vervoer naar Delfzijl.

Toekomst

Op dit moment biedt PMC werk aan 30 mensen, wanneer de fabriek op volle capaciteit draait komen daar nog eens 35 arbeidsplaatsen bij. Met de bouw van de fabriek is een investering van EUR 70 miljoen gemoeid. De verwachting is dat het bedrijf medio 2021 winstgevend is. De ambitie is om meerdere van dergelijke fabrieken wereldwijd te gaan bouwen.

CEO van Purified Metal Company, Jan Henk Wijma, is trots op de mijlpaal van de opening. “De komst van de Koning naar Delfzijl om persoonlijk onze fabriek te openen is voor iedereen die aan de bouw van de fabriek en het opstarten van Purified Metal Company heeft bijgedragen een enorme eer. Er wordt nu hard gewerkt om onze duurzame verwerking van vervuild staal tot een operationeel en commercieel succes te maken. Het hele team kijkt, net als ikzelf, met ontzettend veel vertrouwen naar de toekomst.”