Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 29 september 2020

Gecombineerde enzymen 'eten' plastic razendsnel

Een combinatie van enzymen kan plastic zes keer zo snel verteren als eerder gedacht. Binnen twee jaar zou de techniek geschikt kunnen zijn voor recycling.

De ontdekking van het Centre for Enzyme (CEI) Innovation van de Universiteit van Portsmouth bouwt voort op de ontdekking van een plasticetend insect op een Japanse stortplaats in 2016. In 2018 kondigde de CEI de eerste kunstmatige versie van dit enzym, PETase genaamd, aan. Nu is een 'cocktail' van verschillende enzymen gemaakt, waarmee plastic zes keer zo snel verteerd wordt. PETase werd gecombineerd met een tweede enzym (MHETase) dat op dezelfde locatie gevonden wordt. Samen hebben ze slechts enkele dagen nodig om petflessen te verteren. Volgens de onderzoekers kan de 'enzymencocktail' helpen bij de ontwikkeling van een plasticrecyclingmethode die weinig energie vergt.

Professor John McGeehan, directeur van het CEI en Dr. Gregg Beckham van het National Renewable Energy Laboratory gaven samen leiding aan het project. "Gregg en ik waren aan het kletsen over hoe PETase het oppervlak van de kunststoffen aantast en MHETase zaken verder verkleint, dus het leek logisch om te zien of we ze samen konden gebruiken, om na te bootsen wat er in de natuur gebeurt", vertelt McGeehan.

"Onze eerste experimenten toonden aan dat ze inderdaad beter samenwerkten, dus we besloten om te proberen ze fysiek te verbinden, als twee Pac-mannetjes die met elkaar verbonden zijn door een touwtje. Het kostte veel werk aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, maar het was de moeite waard - we waren blij te zien dat ons nieuwe samengestelde enzym tot drie keer sneller is dan de natuurlijk geëvolueerde afzonderlijke enzymen, wat nieuwe wegen opent voor verdere verbeteringen."