Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 20 oktober 2020

EC scherpt regels overbrenging kunststofafval aan

De Europese Commissie legt de handel in kunststofafval aan banden, zodat de illegale export van afval wordt teruggedrongen en dit afval verantwoorder wordt verwerkt.

Kunststofafval passeert volgend jaar minder makkelijk de grenzen van de EU.
Foto: Konstantin Pelikh | 123RF

De Commissie heeft gisteren de Evoa-regels voor de overbrenging van kunststofafval via een gedelegeerde handeling aangepast naar aanleiding van wijzigingen in het kader van het Verdrag van Bazel en een Oeso-besluit. Met de aanscherpte regels wordt de vrije handel in kunststoffen aan banden gelegd. Voor de export van slecht te recyclen plastic gaan dezelfde eisen gelden als voor gevaarlijk afval. Concreet moeten EU-landen toestemming krijgen van de landen van bestemming voordat ze gevaarlijk plastic afval mogen verzenden.

In een toelichting op de nieuwe regels schrijft de Commissie dat de aanpassingen in de Evoa-regels moeten leiden tot een betere controle op de grensoverschrijdende overbrenging van kunststofafval. Hierdoor moet het milieuhygiënisch verantwoord beheer ervan worden bevorderd en de illegale grensoverschrijdende overbrenging van afval worden teruggedrongen. De wijzigingen worden op 1 januari 2021 van kracht.

Consultaties

De omzetting van de wijzigingen van het Verdrag van Bazel en het Oeso-besluit door middel van de gedelegeerde handeling werd de afgelopen tijd in verschillende gremia met lidstaten besproken. Ook hield de Commissie van 24 juni tot en met 22 juli een publieke consultatie over het ontwerp van de gedelegeerde handeling.

De Commissie werkt intussen ook nog aan een algehele herziening van de Evoa. In het kader daarvan vroeg de Commissie belanghebbenden eerder dit jaar tegen welke problemen ze aanlopen met de huidige regels en welke oplossing hiervoor uitkomst kunnen bieden.

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer toonde zich afgelopen week nog verdeeld over de kabinetsreactie op de openbare Europese raadpleging voor de herziening van de Evoa. Rechts van het midden zijn VVD, SGP en CDA kritisch op de strengere lijn, aan de linkerkant juichen SP en GroenLinks dit juist toe en bevragen ze waarom afval überhaupt geëxporteerd wordt.