Categorie: Producten | Gepubliceerd: 29 oktober 2020

Rijkswaterstaat plaatst eigen zwerfafvalvanger Catchy

Rijkswaterstaat heeft samen met Allseas een opvangsysteem ontwikkeld dat afval in water opvangt. Het systeem Catchy is in gebruik genomen in de Vijfsluizerhaven.

Catchy vangt zowel drijvend zwerfafval als afval tot 1 meter onder water. Daarmee voorkomt het dat plasticafval naar het beschermde natuurgebied en de Noordzee kan stromen. Het systeem werkt volledig op wind en stroming en wordt niet beperkt door weersomstandigheden. Door een terugslagdeur kan opgevangen afval niet uit de opvangbak terug kan drijven.

Het afval wordt opgevangen met twee drijfarmen, van respectievelijk 12 en ruim 200 meter lang, die aan de onderzijde voorzien zijn van doeken. De diepte van 1 meter is in de Vijfsluizerhaven voldoende om de grootste afvalstromen op te vangen, maar biedt ook genoeg ruimte voor vissen om onder de doeken door te zwemmen.

Het systeem is als pilot in de Vijfsluizerhaven aan de Nieuwe Maas geplaatst en blijft daar tot juni 2021 actief. Naar verwachting zijn dan ook de resultaten van de pilot bekend. Het systeem wordt maandelijks geleegd en heeft naar verwachting dan zo’n 200 kilo afval opgevangen. Dit afval wordt in het Allseas laboratorium gesorteerd en geanalyseerd op materiaalsoort, grootte en gewicht. "Op basis daarvan willen we inzicht krijgen in de oorzaak en omvang van het zwerfafvalprobleem in de Nieuwe Maas", vertelt Jeroen Hagelstein van Allseas. "Ook doen we aanbevelingen over hoe het opgevangen zwerfafval duurzaam en kosteneffectief verwerkt kan worden."