Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 10 november 2020

'Belgische afvaluitdagingen blijven groot'

Hoewel het goed nieuws is dat afvalproductie en economische vooruitgang in België losgekoppeld zijn, blijven er grote uitdagingen in het land.

Met die boodschap reageert branchevereniging Denuo op de vorige week gepubliceerde nieuwe Belgische afvalcijfers. Daaruit bleek dat de hoeveelheid afval in 2018 met 4,2 Mton was toegenomen tot ruim 67,4 Mton. Het goede nieuws is dat het BBP nog harder steeg. Tussen 2016 en 2018 stegen de afvalvolumes in België met 7 procent. In dezelfde periode nam het BBP met 8,8 procent toe. Dat wijst op een ontkoppeling tussen economische vooruitgang en afvalproductie.

Naast dit goede nieuws ziet Denuo ook nog duidelijke uitdagingen. Zoals de productie van bouw- en sloopafval. Een derde van al het Belgische afval valt in deze categorie. “Om steeds meer bouwafval te recupereren, investeren verschillende afval- en recyclagebedrijven in nieuwe sorteertechnieken. Optisch sorteren kan bijvoorbeeld hout of kunststoffen uit het ingezamelde puin verwijderen”, licht Stany Vaes, directeur van Denuo, toe.

Recycling

Verder wil Denuo meer stimulans van recycling zien, bijvoorbeeld door meer afzetmogelijkheden voor recyclaat. Vaes: "Onlangs hebben we de alarmbel geluid voor de recyclage van kunststoffen. Gerecycleerde plastics vinden geen afnemers omdat het door de lage olieprijzen goedkoper is om kunststoffen op basis van ruwe grondstoffen te produceren. Een initiatief zoals in Frankrijk, waar de overheid besliste om het prijsverschil tussen gerecycleerde kunststof en virgin plastics weg te werken, zou ook in ons land een wereld van verschil kunnen maken. Zoniet zakt onze recyclagesector steeds dieper weg.” Ook zouden producten meer geschikt gemaakt moeten worden voor recycling. "Er is duidelijk nog een weg af te leggen op het vlak van ecodesign", aldus Vaes.

Denuo

Denuo is de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector. De organisatie ontstond begin dit jaar uit een fusie van Go4Circle en Coberec.