Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 19 november 2020

Ook Groningen kiest voor Omrin

De gemeenteraad van Groningen is met tweederde meerderheid akkoord gegaan met de aansluiting bij Omrin.

De gemeenteraad stemde 18 november met 29 stemmen voor en 14 stemmen tegen over het voorstel om aandelen te kopen in Afvalsturing Friesland, de verwerkingstak van Omrin. Per 1 januari 2022 zal Omrin het restafval en gft van de gemeente gaan verwerken. In totaal koopt Groningen 360 aandelen voor bijna 1,1 miljoen euro.

De gemeente Groningen stapt samen met de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier in als aandeelhouder van Omrin. Deze gemeenten gingen de afgelopen weken al akkoord. De drie gemeenten vormen samen de Afvalregio Centraal Groningen (ARCG). Als voordelen worden onder meer de lagere kosten genoemd. Inbesteden bij Omrin zou jaarlijks circa 1 miljoen euro moeten schelen ten opzichte van aanbesteden bij een private partij, wat betekent dat de afvalstoffenheffing met ingang van 2022 met minimaal 10 euro per huishouden omlaag kan. Wethouder Glimina Chakor roemde verder de inzet van Omrin op circulariteit, duurzaamheid en social return.

Waarschuwing

De stap is echter niet onomstreden. Deze week stuurden maar liefst negen private afvalbedrijven een brief aan de Groningse gemeenteraad, waarin ze waarschuwden over de gevolgen van inbesteding en de raad aanspoorden alsnog voor een openbare aanbesteding te kiezen.

In de Groningse gemeenteraad klonken die geluiden gisteren ook door. Zo vond de PvdD dat andere bedrijven ook de kans moesten krijgen om te laten zien wat ze kunnen bieden, middels een aanbesteding. Ook was er kritiek op de scheidingscijfers van Omrin en de keuze voor een bedrijf dat relatief weinig aan bronscheiding doet. Daarnaast vreesde de oppositie voor financiële schade wanneer het slechter gaat met Omrin. VVD en PvdD dienden daarom een motie in om alsnog een openbare aanbesteding te starten, maar die haalde het niet.

Werkgelegenheid

Het afval van de ARCG-gemeenten wordt nu nog verwerkt door Attero. Als onderdeel daarvan runt Attero de Vagron-afvalscheidingsinstallatie in Groningen, maar die zal na de overstap sluiten. Er werken circa vijftig mensen bij de installatie. De gemeente zal een plan maken voor het behoud van die banen, nadat een motie van 100% Groningen daarvoor unaniem aangenomen werd. Omrin zou al plannen hebben om op de locatie een vergister te openen. Ook zou het bedrijf mogelijkheden zien voor een circulariteitshub in Groningen.