Categorie: handhaving | Gepubliceerd: 27 november 2020

ILT start inspecties op risico's opwerking bodemas

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat dit jaar nog inspecties uitvoeren bij bedrijven die bodemas bewerken.

Het gaat om bedrijven waar vanuit de signaalrapportage ‘Analyse risico’s in de keten van bodemas’, die de ILT vorig jaar heeft gepubliceerd, risico’s zijn gesignaleerd. De bedrijven die de inspectie gaat bezoeken, beschikken over een erkenning om bodemas op te werken.

In totaal produceren twaalf afvalenergiecentrales in Nederland jaarlijks zo’n 2 Mton aan bodemas; na de verbranding van afval blijft in een oven ongeveer een vijfde over aan (ruwe) bodemas. Bij het opwerken worden verschillende bewerkingen toegepast: het bodemas wordt gezeefd en ontdaan van ijzerhoudende en niet-ijzerhoudende metalen. De ILT gaat onderzoeken of dit proces zorgvuldig verloopt en of de opgewerkte bodemas voldoet aan de milieu-hygiënische kwaliteitseisen uit het Besluit bodemkwaliteit.

Meldingen over risico's

Aanleiding voor de eerder genoemde signaalrapportage was onder meer het aantal meldingen over de risico’s van het vrijkomen van gevaarlijke stoffen tijdens de productie van bodemas. Uit deze rapportage kwam naar voren dat de toepassing van bodemas als bouwstof tot verschillende risico’s voor mens en milieu leidt, mogelijk als gevolg van perverse prikkels. Daarnaast ontving de inspectie signalen over de kwaliteit van het eindproduct en de opslag, toepassing en monitoring van dit materiaal.

In reactie op deze rapportage liet de Vereniging Afvalbedrijven begin dit jaar overigens weten zich niet te herkennen in het beeld dat de ILT schetste en vond dat dit beeld geen recht geen doet aan de realiteit en inspanningen binnen de gehele keten.

Veilig gebruik stimuleren

Naast de bedrijfsinspecties onderzoekt de ILT de gehele keten om risico’s bij het opwerken van bodemas te signaleren en om een veilig en duurzaam gebruik van bodemas te stimuleren. Het opgewerkte bodemas wordt onder meer gebruikt als fundering van wegen, ophoging bij geluids- en zichtwallen en in steun- en afdeklagen bij stortplaatsen.