Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 22 december 2020

Gemeenten mogen illegaal vuurwerk inzamelen

Gemeenten mogen in verband met het vuurwerkverbod dit jaar vuurwerk inzamelen, maar zijn dat niet verplicht.

Mensen die hun illegale vuurwerk inleveren bij een speciaal inleverpunt van de gemeente, kunnen worden gevrijwaard van vervolgingm, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam had zo'n 'generaal pardon' geopperd.

Volgens Grapperhaus is het vooral belangrijk dat het vuurwerk "veilig ingeleverd, veilig vervoerd en veilig opgeslagen" wordt. De NVRD waarschuwt hier ook voor. Het is volgens de vereniging belangrijk dat gemeenten bij de omgevingdienst en/of veiligheidsregio controleren of en nog belangrijker hoe zij vuurwerk mogen inzamelen als zij daarvoor kiezen. De NVRD benadrukt ook dat het organiseren van een inzamelactie niet verplicht is.

Naast Rotterdam organiseren verschillende gemeenten een inzamelactie, zodat mensen veilig van hun vuurwerk af kunnen komen. In Utrecht kunnen inwoners bijvoorbeeld op specifieke dagen vuurwerk inleveren bij de milieustraten. In Rotterdam en Den Haag gebeurt dit op speciaal aangewezen parkeerterreinen, in samenwerking met een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf dat het verpakken en vervoer van het vuurwerk regelt. Ook Amsterdam organiseert een inleveractie, hoewel de locatie daarvan nog niet bekend is.