Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 08 maart 2021

GroenLinks: afvalstoffenbelasting verhogen om CE te stimuleren

Om de circulaire economie te stimuleren heeft GroenLinks concrete maatregelen voor ogen, zoals een hogere afvalstoffenbelasting, een verplicht oplopend percentage gerecycled materialen in nieuwe producten, en statiegeld op glazen wijnflessen.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart vroeg AfvalOnline aan politieke partijen uit de doeken te doen wat zij de komende jaren noodzakelijk vinden op het gebied van afval en de circulaire economie. Vandaag de bijdrage van GroenLinks.

“Met onze infrastructuur, havens, industrie en technologische kennis heeft Nederland de kans om Europese koploper te worden in de circulaire economie. Daar horen volgens GroenLinks ambitieuze doelen bij: de overheid koopt in 2030 volledig circulair in en Nederlandse bedrijven en buitenlandse bedrijven die hun producten hier verkopen, gebruiken in 2030 de helft minder grondstoffen en zijn uiterlijk in 2050 circulair. Om de circulaire economie te stimuleren, verhogen we de afvalstoffenbelasting voor het storten en verbranden van afval. Fabrikanten gaan een grondstoffenbelasting betalen en worden verplicht een oplopend percentage gerecyclede materialen te gebruiken. Het wordt eenvoudiger om afval op een veilige manier weer te gebruiken als grondstof.

Onzinplastic verbieden

GroenLinks gaat ook de strijd aan met zwerfafval. Er komt statiegeld op blikjes en glazen wijnflessen zodat deze niet meer in de natuur terechtkomen. In 2030 bestaan alle plastic producten en verpakkingen voor 50 procent uit gerecycled plastic. GroenLinks wil de retourpremie verplichten voor alle vormen van e-waste om schaarse metalen terug te winnen. We leggen het gratis verstrekken van plastic producten, zoals hamburgerbakjes en koffiebekers, aan banden en verbieden onzinplastic zoals plastic theezakjes en vochtige doekjes met plastic erin. Daarnaast willen we een verpakkingenbelasting voor zowel verpakkingen die voor minder dan 30 procent uit gerecycled materiaal bestaan als meerlaagse verpakkingen. Hiermee vergemakkelijken we recyclen én verbeteren we de afzetmarkt voor gerecyclede materialen.

Op Europees niveau wil GroenLinks strenge regels voor het hergebruik van grondstoffen en het verminderen van afval. Met al deze maatregelen bouwen we aan een circulaire economie met groene banen.”