Categorie: fiscaal | Gepubliceerd: 27 januari 2021

CBS: 'Grootste stijging afvalstoffenheffing in 26 jaar'

Net als vorig jaar stijgen ook in 2021 de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten flink. Het gaat om een stijging van 10 procent naar in totaal 2,2 miljard euro.

Deze stijging komt onder meer door de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en de afnemende opbrengsten van afvalstromen zoals glas, papier en plastic. Dit vertaalt zich in hogere tarieven van de afvalstoffenheffing. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit de grootste stijging in de afgelopen 26 jaar.

Dit betekent dat ook de totale inkomsten uit gemeentelijke heffingen omhoog gaan. Nederlandse huishoudens betalen dit jaar 11,3 miljard euro aan gemeentelijke heffingen, een stijging van 4,4 procent ten opzichte van 2020 toen het om 10,8 miljard euro ging. De onroerendezaakbelasting (5,8 procent) en de rioolheffing (2,6 procent) zijn namelijk eveneens gestegen. Samen zijn deze drie heffingen met 8,5 miljard euro goed voor drie kwart van alle gemeentelijke heffingen.

Vorig jaar liet het bureau ook al weten dat de opbrengsten van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten flink omhoog gingen. Destijds was de stijging 8,3 procent naar in totaal 2 miljard euro.