Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 02 februari 2021

Circular Awards naar NS en afvalraces

De Circular Awards 2021 zijn gewonnen door NS en de E-waste en Textiel Races. Architect Thomas Rau en ondernemers Klaske Kruk en Guido Braam zijn de Circular Heroes van dit jaar.

Ondernemer Klaske Kruk met de Circular Hero Award 2021
Foto: Kick Smeets

De Circular Awards 2021 werden gisteren (1 februari) uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, tevens de start van de Week van de Circulaire Economie. De prijzen gaan naar de meest innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland. De Circular Awards zijn een initiatief van het Versnellinsgshuis in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Business en Public

De NS heeft de Circular Award Business in de wacht gesleept. De vervoerder krijgt de prijs voor het totaalconcept van duurzaamheid. Daarbij hoort bijvoorbeeld de modernisering van oude treinen waardoor ze langer mee gaan. Vanaf 2030 wil de NS volledig circulaire treinen produceren. De jury prijst vooral de grote impact hiervan.

De Circular Award Public gaat naar de E-waste Race en Textiel Race. Hiermee worden scholieren uitgedaagd om zo veel mogelijk AEEA of textiel in te zamelen voor recycling of reparatie, zodat jongeren zich meer bewust worden van de impact van deze stromen. “De circulaire transitie is een jarenlang proces en het klaarstomen van de jeugd is een cruciale factor voor een stroomversnelling”, zegt juryvoorzitter dr. ir. Oscar van den Brink.

Circular Heroes

De jury riep ook drie personen uit tot 'Circular Hero 2021', vanwege hun bijdrage aan de circulaire economie. Deze prijzen gingen naar architect Thomas Rau en ondernemers Guido Braam en Klaske Kruk. Rau kreeg de prijs omdat hij een "pionier in duurzaam en circulair bouwen" is. Braam was onder meer betrokken bij C-Creators en Route Circulair en is volgens de jury al jarenlang toonaangevend in de circulaire economie. Kruk is oprichter van Circularities, een bureau dat bedrijven en overheden praktische handvatten geeft om circulair te werk te gaan.