Categorie: beleid & uitvoering | Gepubliceerd: 15 maart 2021

Met een roadmap op weg naar opschaling chemische recycling

Nederland wil dat in 2030 10 procent van de binnenlandse kunststofproductie vervangen wordt door recyclaat uit chemische recycling.

De doelstelling komt neer op 555 kton recyclaat uit chemische recycling per jaar. Dat zou leiden tot een emissiereductie van tussen de 0,515 en 2,27 megaton CO2 door vervanging van fossiele grondstoffen en door het voorkomen van verbranding. In 2030 wil het kabinet dat er in Nederland helemaal geen plasticafval meer verbrand wordt - meer chemische recycling moet bijdragen aan die doelstelling.

Dat schrijft Stientje van Veldhoven, demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, in een brief aan de Tweede Kamer. De brief begeleidt de nieuwe 'Roadmap chemische recycling kunststof 2030 Nederland', die is opgesteld door de Versnellingstafel chemische recycling en de RebelGroup. Daarmee wordt een route uitgestippeld voor meer chemische recycling in Nederland. De roadmap steunt op drie pijlers: de ambitie en potentie van chemische recycling, de sourcing van kunststofafval feedstock en het ondersteunend circulair beleid.

Meer steun

In de roadmap worden punten aagedragen waarvoor (nationaal of Europees) beleid nodig is voor meer ondersteuning, zoals een uniforme benadering van gerecycled materiaal en het wegnemen van handelsbarrières. Van Veldhoven belooft samen met de minister van Economische Zaken en Klimaat te kijken hoe zij hieraan tegemoet kunnen komen. Ook wil ze de business case voor recycling verbeteren door in te zetten op een Europese verplichting voor de toepassing van recyclaat en te sturen op het beter scheiden van recyclebare materialen.

Van Veldhoven geeft aan "positief gestemd" te zijn over de haalbaarheid van de 10 procent-doelstelling. Ze wil daarbij wel dat afval zodanig gescheiden en gesorteerd wordt dat een zo hoog mogelijk aandeel geschikt is voor een zo hoogwaardig mogelijke vorm van recycling. Dat kan dus ook nog steeds mechanische recycling zijn. "Ik roep de sector op om dit aspect mee te nemen bij de totstandbrenging van recyclingcapaciteit", aldus de staatssecretaris.

Verschillende technieken

Onder chemische recycling worden in de roadmap verschillende techieken verstaan: recycling door middel van solvolyse, deploymerisatie, pyrolyse, gasificatie en tussenvormen of afgeleiden van deze technieken. Voor de productie van 555 kton kunststof uit chemische recycling is tussen de 1.000 en 1.500 kton kunststofafval nodig, afhankelijk van de gebruikte techniek. Net als bij mechanische recycling valt bijvoorbeeld een deel uit tijdens het sorteren en wassen. Afvalstromen met minder vervuiling leveren hierdoor een hoger recyclingpercentage. Dit jaar laat Van Veldhoven een verkenning uitvoeren naar methoden om het recyclingpercentage van de verschillende vormen van chemische recycling accuraat te meten.