Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 01 april 2021

Arnhems diftar verdwijnt, maar wanneer?

De gemeenteraad van Arnhem heeft officieel ingestemd met het stopzetten van diftar. De vraag is alleen wanneer diftar verdwijnt, en wat er voor in de plaats komt.

Dat Arnhem zou stoppen met diftar, was geen verrassing meer. Bij een referendum op 17 maart stemde een kleine meerderheid voor het afschaffen van diftar. Voorafgaand aan het referendum had een meerderheid van de gemeenteraad al aangegeven zich bij die uitslag neer te leggen. In de raadsvergadering van gisteren (31 maart) werd dat formeel bekrachtigd. Alleen GroenLinks, CDA en Partij voor de Dieren bleven achter het beleid staan. De meeste partijen gaven aan de stem van het volk te willen volgen, maar dat er ook werk aan de winkel is om nieuw beleid op te stellen. Dit beleid moet dan voor zowel de ja- als de nee-stemmers goed uitpakken. 

Naast het verdwijnen van het betalen per aangeboden zak restafval, zullen ook de ondergrondse containers weer 'open' gaan zodat ze zonder afvalpas te gebruiken zijn, en worden de openingen groter zodat er 'een normale afvalzak in past'. De vraag is nu vooral wanneer diftar in Arnhem van het toneel verdwijnt, en hoe de gemeente dan gaat zorgen voor een vermindering van de hoeveelheid restafval. Het college van B en W zal daarvoor met een voorstel komen. De eveneens gisteren geïnstalleerde wethouder Bob Roelofs wordt daarvoor verantwoordelijk. Bij zijn introductie stelde hij al dat hij het een uitdaging vindt om met het afvalbeleid aan de slag te gaan.

De SP heeft al aangekondigd een spoeddebat te willen om zo snel mogelijk duidelijk te krijgen hoe het Arnhemse afvalbeleid er nu uit gaat zien. De partij was ook de initiatiefnemer van het referendum.