Categorie: marktontwikkeling | Gepubliceerd: 02 april 2021

Milieusector groeit gestaag door

Onder meer door de energietransitie wordt de milieusector in Nederland steeds groter. In de afvalsector komt dit vooralsnog echter mondjesmaat tot uiting.

De toegevoegde waarde van de milieusector bedroeg 18,8 miljard euro in 2019, ongeveer 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Uit een snelle raming voor 2020 blijft dat het aandeel in dat jaar verder is gestegen naar 2,4 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De milieusector omvat bedrijven en instanties die goederen en diensten produceren gericht op het beschermen van het milieu en het beheren van natuurlijke hulpbronnen. Deze activiteiten helpen onder meer om de natuurlijke hulpbronnen in stand te houden, bijvoorbeeld door recycling. De groei kwam echter vooral door een toename van activiteiten gericht op het behoud van natuurlijke hulpbronnen, die vooral hebben te maken met zonnepanelen en windmolens.

Werkgelegenheid

Op het gebied van werkgelegenheid was deze sector in 2019 goed voor 148.000 voltijdbanen, terwijl het in 2001 nog ging om 116.000 banen. Volgens het CBS betekent dit dat de bijdrage van de milieusector aan de totale werkgelegenheid is toegenomen van 1,7 procent naar 1,9 procent. Deze stijging zit met name in de hernieuwbare energie (plaatsen van zonnepanelen en isoleren van woningen), waar zo’n 15.000 voltijdbanen bij zijn gekomen. De werkgelegenheid in het afvalmanagement en de recycling is gegroeid met ‘slechts’ 1.900 voltijdbanen.

Europa

De omvang van de Nederlandse milieusector is vergelijkbaar met het gemiddelde in de EU, maar komt niet in de buurt van koplopende landen als Finland, Estland en Oostenrijk. De bijdrage van de milieusector aan het bbp in Finland was in 2018 bijvoorbeeld 5,7 procent, in Estland en Oostenrijk lagen die percentages op respectievelijk 4,5 procent en 4,3 procent. Duitsland (2,0 procent) en België (onderaan met 0,9 procent) deden het in 2018 slechter dan Nederland.