Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 09 april 2021

Ministerie van LNV ondersteunt bouwen met reststromen

Reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw kunnen geschikt zijn om als bouwmateriaal te gebruiken voor gebouwen, bruggen en geluidswanden. Toch willen nog te weinig bouwbedrijven hiervan gebruikmaken.

Biobased bouwmaterialen zoals hout en reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw kunnen een flinke bijdrage leveren aan het terugdringen van CO2-emissies en stikstof in de bouw. Zo kunnen stengels van paprika’s en tomaten als isolatiemateriaal dienen van woningen en kantoren. De ‘Buyer Group biobased bouwmaterialen’ (BGBB) gaat aan de slag om een markt te creëren voor bouwmaterialen van hoogwaardige restproducten, bijvoorbeeld door inkopende bedrijven te ondersteunen bij hun rol als zogeheten ‘launching customer’.

Tijdens de InnovatieExpo werd de BGBB officieel gelanceerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Demissionair minister Carola Schouten: “Hergebruik van reststromen is een belangrijk onderdeel van kringlooplandbouw waarbij zo min mogelijk afval vrijkomt, de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk is en grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen worden benut.”