Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 13 april 2021

'Waste-to-Energy is bondgenoot van recycling'

De Europese federatie van afvalbedrijven Fead heeft nog maar eens benadrukt dat afvalverbranding een belangrijke aanvulling op recycling is en dat het in de Europese taxonomie dan ook moet worden opgenomen als duurzame economische activiteit.

In het kader van de Europese taxonomie werkt de Europese Commissie op het moment aan een lijst van duurzame activiteiten die in aanmerkingen moeten komen voor duurzame financiering. Eind dit jaar moet deze lijst klaar zijn. Vanaf 2022 zou die van toepassing moeten worden. Fead is er veel aangelegen om afvalverbranding ook op deze lijst te krijgen. Gisteren (12 april) organiseerde de federatie daarom een online evenement om dit standpunt nog eens extra onder de aandacht van de Commissie te brengen.

Complementaire activiteit

In een sessie met vertegenwoordigers van de Commissie, NGO Zero Waste Europe en de afvalindustrie zelf, benadrukte Fead dat het terugwinnen van energie uit niet-recyclebaar afval juridisch moet worden beschouwd als een ecologisch duurzame economische activiteit die complementair is aan recycling.  Energieterugwinning uit afval speelt een belangrijke rol bij het sluiten van de circulaire economie en is een essentiële stap in de afvalbeheerketen om de veilige verwerking van niet-recyclebaar restafval te waarborgen, aldus de organisatie.

Extra capaciteit hard nodig

Fead vindt wel dat overcapaciteit en lock-in-effecten moeten worden vermeden, maar projecties tonen volgens de organisatie aan dat zelfs als de ambitieuze recyclingdoelstellingen van de EU worden gehaald, met zeer lage stortpercentages, er in 2035 nog altijd verwerkingscapaciteit nodig is voor 140 Mton Europees afval per jaar. Concreet betekent dit dat er nog 40 Mton AEC-capaciteit extra nodig is. Waste-to-Energy moet dan ook als bondgenoot gezien worden van recycling en niet als concurrent, vindt Fead.

Criteria

De federatie vindt het al met al goed verdedigbaar dat afvalverbranding in de Europese taxonomie wordt opgenomen als duurzame economische activiteit. Wel moeten investeringen in R1-energieterugwinning betrekking hebben op restafval na gescheiden inzameling of scheiding aan de bron en afval uit recycling. De investeringen moeten bovendien gebaseerd zijn op nationale afvalbeheerplannen en voldoen aan de laagste emissiegrenswaarden van de Europese richtlijn voor industriële emissies.