Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 28 april 2021

Veolia optimistisch over goedkeuring fusieplannen

Milieubedrijf Veolia verwacht dat mededingingsautoriteiten weinig problemen hebben met haar plan om concurrent Suez over te nemen. In de VS staat het eerste sein voor de fusie al op groen, in de EU wordt duidelijk progressie geboekt.

Volgens Veolia is Suez op veel markten complementair aan Veolia.
Foto: bas121 | 123RF

De overname van Suez door Veolia, die inmiddels overigens wordt geframed als een fusie, moet volgens Veolia leiden tot een ‘mondiale kampioen in ecologische transformatie’ met een jaaromzet van 37 miljard euro en een stevige positie in snelgroeiende markten. Daarvoor is uiteraard wel groen licht nodig van verschillende mededingingsautoriteiten wereldwijd.

In een update over het fusieproces laat Veolia weten dat het op dit gebied snel vooruitgang boekt: in meer dan een vierde van de geografische gebieden is er al sprake van pre-approval. Het meest recent ontving het bedrijf een zogenoemde fase 1-goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten.

Complementair

Veolia en Suez zijn volgens Veolia in veel markten complementair aan elkaar – een belangrijke reden om te fuseren. Het bedrijf is sinds het indienen van haar eerste bod op de aandelen van Suez al bezig met het verkrijgen van alle relevante goedkeuringen. Alle potentiële mededingingsproblemen zijn vooraf geïdentificeerd en, waar nodig, is een oplossing voorgesteld in vorm van desinvesteringen van activa.

EU

Voor de thuismarkt Frankrijk koos Veolia er eerder voor een ‘nieuw Suez’ scheppen, met een omzet van zo’n 7 miljard euro per jaar. De focus ligt hierbij op de gemeentelijke water- en afvalactiviteiten in Frankrijk, plus de overige activiteiten op het gebied van water en in de gebieden Italië, Tsjechië, Afrika, Azië en Australië. Volgens Veolia moet zorgt dit voor voldoende concurrentie in Frankrijk en werkzekerheid voor Suez-werknemers. Goedkeuring van de Europese Commissie moet hiermee binnen handbereik komen.

Gezien de geboekte vooruitgang in goedkeuringsprocessen tot nu toe, verwacht Veolia de overname van Suez tegen het najaar af te kunnen ronden.