Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 09 juni 2021

Chinezen doen Urbaser voor 3,5 miljard euro van de hand

Platinum Equity neemt het van oorsprong Spaanse milieubedrijf Urbaser over van China Tianying. Chinese aandeelhouders en autoriteiten moeten nog wel instemmen met de deal, die in het derde kwartaal van dit jaar rond zou kunnen komen.

De Amerikanen en Chinezen lijken eruit: Urbaser krijgt een nieuwe eigenaar.
Foto: Robert Mizerek - Fotolia

Het Amerikaanse Platinum Equity is bereid 4,2 miljard dollar (3,5 miljard euro) neer te tellen voor Urbaser. Het milieubedrijf bedient met meer dan 50.000 werknemers wereldwijd meer dan 70 miljoen mensen in 25 landen en is daarmee één van de grootste milieubedrijven ter wereld. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het schoon houden van 8 miljoen kilometer aan straten en het onderhouden van 25 miljoen vierkante meter groen. Verder heeft Urbaser 133 afvalinrichtingen operationeel waar jaarlijks zo’n 20 Mton afval wordt behandeld. Vorig jaar produceerde het bedrijf 1.500 GWh aan elektriciteit uit afval wat zorgt voor een besparing van het equivalent van 2 Mton aan CO2-uitstoot.

Urbaser, dat in 1990 is opgericht en haar hoofdkantoor in Madrid heeft staan, is het meest actief in Spanje, Chili, Argentinië, Frankrijk en Noord-Europa. Het bedrijf genereerde een omzet van ongeveer 2,8 miljard dollar (2,3 miljard euro) in het fiscale jaar 2020.

Expansie

“Urbaser is een complex bedrijf dat zowel een vitale dienstverlener als een belangrijke verzorger van het milieu is”, zegt Tom Gores, oprichter en CEO van Platinum Equity. “Het bedrijf is een leider in een sector die zowel operationele uitmuntendheid als best practices op het gebied van ESG [Environment, Social & Governance, red.] vereist. Het is op maat gemaakt voor de praktische benadering van Platinum, en we zijn enthousiast over de kans.”

Platinum Equity vindt Urbaser met name interessant omdat het bedrijf substantieel geïnvesteerd heeft in R&D met een focus op oplossingen voor de circulaire economie zoals bioplastics, bioproducten, compost en innovatie inzamelsystemen voor afval. De Amerikanen verwachten dat dit het bedrijf een competitief voordeel geeft in de markten waarin ze actief is.

De Chinezen zijn op hun beurt ook blij met de deal. “We zijn verheugd een overeenkomst te hebben bereikt die een sterk rendement oplevert voor onze aandeelhouders en ervoor zorgt dat Urbaser in de toekomst in goede handen blijft”, aldus Fengwei Guo, Chief Financial Officer van China Tianying. “We zijn ervan overtuigd dat Platinum Equity over de middelen en expertise beschikt om met het bedrijf een spannende nieuwe fase in te gaan van groei, uitbreiding en investeringen.”

Volgens José María López Piñol, die aan zal blijven als CEO van Urbaser, is Platinum Equity met zijn wereldwijde mogelijkheden, financiële middelen en toewijdig de ideale partner om het bedrijf de komende jaren te ondersteunen. “We zullen in staat zijn om onze geografische expansie te versnellen, een gezonde balans te behouden en te blijven investeren in duurzaamheid.”

Chinese eigenaren

China Tianying nam Urbaser in 2016 voor een bedrag van tussen de 1,16 miljard en 1,4 miljard euro over van bouwconcern ACS. Dat gebeurde destijds onder de naam Firion Investments, een maatschappij die speciaal voor de transactie was gecreëerd. 24 procent van Firion was in handen van Chinese staatsfondsen, terwijl 76 procent in handen was van een fonds dat op zijn beurt ook weer in handen was van staatsfonden en dus China Tianying. Dat bedrijf exploiteerde in China destijds onder andere 19 afvalverbrandingsinstallaties. Na de overname moest Urbaser snel gaan groeien, uiteraard vooral in China.