Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 17 juni 2021

VNG wil dat bedrijven passende afvalstroom op verpakking zetten

Producenten moeten worden verplicht om op hun verpakking aan te geven in welke afvalstroom deze hoort. De VNG gaat hierop inzetten tijdens de gesprekken met het Rijk en het verpakkende bedrijfsleven.

Deze oproep kwam uit de motie van de Twentse gemeenten Wierden en Losser, die tijdens de stemming van de algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG) van woensdag 16 juni met een meerderheid van 88 procent is aangenomen. De motie werd ondersteund door elf andere Twentse gemeenten. Door een teveel aan vervuiling is in de indienende en ondersteunende gemeenten sprake (geweest) van massale afkeur en verbranding van pmd, waardoor ze niet in aanmerking kwamen voor het ontvangen van de geldende kostenvergoeding.

Volgens de dertien Twentse gemeenten hebben ze minimale invloed op de kwaliteit en de omvang van het ingezamelde pmd, maar moeten ze wel de financiële gevolgen dragen. Om de kwaliteit van ingezameld pmd (voor consumenten) te verbeteren pleiten ze ervoor dat duidelijker moet worden gemaakt welke materialen wel of niet tot de pmd-stroom behoren. De VNG geeft aan dat ze deze oproep vanaf nu zal betrekken als een uitgangspunt in de gesprekken met het Rijk en met het verpakkende bedrijfsleven.

Tussenoplossing

Om te voorkomen dat de gemeenten helemaal geen kostenvergoeding ontvangen, is in de Twentse gemeenten een tijdelijke tussenoplossing bedacht: in plaats van een maximaal vervuilingspercentage van 15 procent wordt hier ook maximaal 35 procent vervuiling in het pmd geaccepteerd. Deze oplossing loopt tot 1 juli 2021 en de gemeenten willen voorkomen dat wordt teruggevallen op de bestaande afspraken, omdat dit weer leidt tot een situatie waarbij nagenoeg al het ingezamelde verpakkingsmateriaal kan worden afgekeurd en verbrand. Daarom pleiten ze ook voor nieuwe landelijke afspraken over de pmd-inzameling.

De VNG stelt echter voor om eerst de resultaten van deze Twentse proef af te wachten en na 1 juli 2021 de resultaten te bespreken en te delen met de betrokken partijen. Volgens de vereniging is er in het overgrote deel van de gemeenten die pmd-afval aan de bron inzamelen, geen sprake geweest van massale afkeur.