Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 25 juni 2021

Indaver verwerkt in Antwerpen vooral Nederlands PFAS

In haar fabriek in Antwerpen verwerkt Indaver jaarlijks 400 tot 450 ton aan fluor-organische verbindingen, zoals PFAS-stoffen. 80 procent hiervan is afkomstig van voornamelijk Nederlandse klanten.

Deze PFAS-stoffen vormen 0,3 procent van de totale hoeveelheid afval die Indaver jaarlijks in haar draaitrommelovens op hoge temperatuur verwerkt. Het gaat hierbij om zo’n 150 kton gevaarlijk afval dat thermisch wordt verwerkt. Van deze gevaarlijke afvalstoffen bevat 10 procent PFAS-verbindingen, met een gemiddeld percentage PFAS van 2,7 procent.

Zo’n 20 procent van de PFAS-stoffen is afkomstig van Belgische klanten, 80 procent komt van buitenlandse klanten die voornamelijk uit Nederland komt. De verbranding op hoge temperatuur zorgt volgens Indaver voor het onomkeerbaar vernietigen van de PFAS-verbindingen in het afval. Deze verwerkingsmethode staat ook beschreven in de Bref afvalverbranding en is in lijn met de EU-verordening voor de vernietiging van deze persistente polluenten.

Indaver laat weten zeer strikte aanvaardings- en aanleveringsprocedures op inkomende afvalstoffen te hanteren. Voorafgaand aan de verwerking worden stalen van het afval grondig geanalyseerd op samenstelling en reactie. Tijdens de aanlevering worden vrachten met hoge fluorlast extra geanalyseerd om het verwerkingsproces optimaal af te stemmen op inkomend afval.