Categorie: Producten | Gepubliceerd: 23 juli 2021

Plasticbedrijven willen meer overheidsinbreng bij verduurzamen

De nieuwe regering moet snel werk maken van het scheppen van een duidelijk verduurzamingskader voor het bedrijfsleven en het wegnemen van conflicterend beleid.

De Federatie NRK (de Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie) ondersteunt de verduurzamingsplannen van de Nederlandse overheid maar verlangt van diezelfde overheid veel meer regie. Door nu uitvoeringsplannen op te stellen met de bijbehorende financiële onderbouwing, verliest de overheid geen kostbare tijd en kan er na de kabinetsformatie voortvarend van start worden gegaan. Met deze wens vastgelegd in een brief aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat reageert de federatie op de Kamerbrief van voormalig staatssecretaris Van Veldhoven over de ‘concretisering van doelen voor de circulaire economie’.

Met de brief wil de NRK haar positie in de maatschappelijke discussie over ontwikkeling, inzet en verwerking van rubber en kunststof versterken. Maar ze wijst ook op tekortkomingen of tegenstrijdigheden. Veel van de genoemde punten zijn bekend. Bijvoorbeeld de roep om landelijk beleid voor schone afvalstromen voor een betere kwaliteit recyclaat. Ook wordt gewezen op de functionaliteit van verpakkingen. Het tegengaan van voedselverspilling is volgens NRK veelal het best te realiseren met een kunststof verpakking, ook als die nu nog niet volledig circulair is. Ook vindt ze dat het voorkomen van zwerfafval niet wordt bereikt door het vervangen van kunststof door andere materialen of door degradeerbare kunststoffen.

Meer afzet recyclaat

De terughoudendheid van merkeigenaren en gebruikers met de toepassing van recyclaat moet doorbroken worden. Die terughoudendheid is mede gebaseerd op het benodigde redesign van bedrijfsprocessen en de vrees dat de consument veranderingen aan producten voor de noodzakelijke verduurzaming niet zal accepteren. De NRK wil een actieve bijdrage leveren om deze terughoudendheid te doorbreken om vol in te zetten op verduurzaming.