Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 28 juli 2021

Explosie Currenta eist twee levens, voor vijf wordt gevreesd

Na de explosie gisteren in een verbrandingsinstallatie voor gevaarlijk afval in Chempark Leverkusen gaat de zoektocht naar vijf vermisten vandaag verder. Tot nu toe zijn er twee doden en 31 gewonden gevallen. Het Chempark waarschuwt voor roetdeeltjes. Deze kunnen giftig zijn.

Door een nog onbekende oorzaak vond op dinsdag 27 juli 2021 omstreeks 9.40 uur een explosie plaats, gevolgd door een brand in het depot van de afvalverbrandingsinstallatie Currenta in Leverkusen-Bürrig. Zowel de fabrieksbrandweer als de beroepsbrandweer zijn ingezet voor de bestrijding. Een meetwagen neemt luchtmonsters. De sirenes en waarschuwingsapps werden geactiveerd om de bevolking te waarschuwen. Uit voorzorg werd bewoners gevraagd naar gesloten kamers te gaan en ramen en deuren gesloten te houden.

Weinig hoop voor vijf vermisten

31 medewerkers raakten gewond bij het incident. Een van hen verkeert nog in levensgevaar. Vijf medewerkers worden nog vermist, de zoektocht naar hen gaat nog steeds in hoog tempo door. Er is volgens de leiding van het Chempark weinig hoop dat ze levend worden gevonden. De eerste dode werd al vrij snel na de explosie geborgen. De tweede dode werd later op de ochtend bekendgemaakt.

Vanwege de tijdelijk onbeveiligde stroomvoorziening op de locatie is aan alle administratieve medewerkers gevraagd om uit voorzorg de locatie te verlaten. De operaties in het Chempark zijn in een veilige toestand gebracht. De stroomvoorziening is inmiddels veiliggesteld en medewerkers kunnen terugkeren. De bedrijven op het park konden inmiddels de reguliere activiteiten hervatten. Er is een hotline voor de bewoners opgezet en er zijn tot nu toe zo'n 1.500 telefoontjes binnengekomen.

Waarschuwing aan omwonenden

De milieuminister van de deelstaat Noordrijn-Westfalen Ursula Heinen-Esser heeft mensen die in de buurt van afvalverbrandingsinstallatie Currenta in Leverkusen-Bürrig wonen gewaarschuwd tegen het eten van groenten en fruit uit eigen tuin. "Er zijn meldingen van roetafzettingen", zei de CDU-politicus tegen de Kölner Stadt-Anzeiger. Ook speeltuinen mogen in de omgeving niet worden gebruikt. Het Duitse RIVM verwacht pas tegen het einde van de week een uitspraak te kunnen doen over de schadelijkheid van de neergeslagen deeltjes. De directie van Chempark heeft dit aangevuld met het advies om alles waar roetdeeltjes op zijn neergekomen, waaronder ook tuinmeubelen of zwembaden, niet te gebruiken. Ook wordt afgeraden om de verontreinigde spullen te gaan schoonmaken, zolang niet duidelijk is wat de samenstelling van de roetdeeltjes is. Als werken in de tuin echt noodzakelijk is moeten handschoenen worden gedragen.

Chempark en Currenta

Het industriële complex Chempark is een van de grootste in zijn soort in Duitsland. Een derde van de chemische productie van Noordrijn-Westfalen vindt plaats op de drie locaties Leverkusen, Dormagen en Krefeld-Uerdingen. Currenta is manager en exploitant van Chempark. Currenta is in 2008 opgericht als een joint-venture tussen Bayer en Lanxess. Sinds 1 mei 2020 is Maquarie Infrastructure Real Assets (MIRA) de enige eigenaar. 

Onderdeel van het dienstenpakket is het verwijderen en recyclen van gevaarlijk afval. Volgens het bedrijf exploiteert het drie van de meest geavanceerde afvalbeheerfaciliteiten in Europa. Daarin wordt gevaarlijk afval in verbrandingsinstallaties en stortplaatsen veilig, milieuvriendelijk en efficiënt verwijderd. Naast de verwijdering van chemisch verontreinigd afval en afvalwaterzuivering wordt het recyclen van restmaterialen steeds belangrijker om waardevolle grondstoffen te besparen.