Categorie: Producten | Gepubliceerd: 30 juli 2021

Sluis heeft schoonste strand van Nederland

Het strand van de Zeeuwse stad Sluis is in het kader van de Strandverkiezingen 2021 verkozen tot het schoonste strand van Nederland.

In Sluis zijn de horecaondernemers uiteraard verguld met de titel 'Schoonste Strand van Nederland'.
Foto: Strand Nederland

In opdracht van Rijkswaterstaat  keurden zestien inspecteurs voor Strand Nederland dit jaar in totaal 95 opgangen en stranden langs de Nederlandse kust. Om een compleet beeld te krijgen, werden al deze locaties liefst vier maal bezocht. De conclusie: het strand van het Zeeuwse Sluis is het schoonste van Nederland.

Sluis ontvangt jaarlijks veel toeristen uit Duitsland en Zeeuws-Vlaanderen en heeft België als achterland. Tijdens de inspecties bleek dat deze toeristen erg goed met hun afval omgaan. Dat komt doordat zowel de overheid als de ondernemers ze daartoe in staat stellen. Er is veel communicatie om gasten te helpen herinneren hun afval op te ruimen, er staan palen met afvalzakjes op het strand en er zijn op en rond het strand volop containers met mogelijkheden om afval te scheiden. Sluis is daarmee een voorbeeld voor andere kustplaatsen: van parkeerplaats tot paviljoen scoorde het strand excellent.

De inspecteurs constateerden overigens dat de Nederlandse kust dit jaar over de hele linie weer iets schoner is geworden. De inspanningen van de ondernemers en de kustgemeentes en de toegenomen bewustwording onder de bezoekers werpen hun vruchten af. Plastic werd zelfs nauwelijks aangetroffen op het strand. Horecaondernemers op het strand zijn dan ook koplopers op het gebied van alternatieve wegwerpverpakkingen. Toch een kleine smet: het aantal peuken in het zand, op parkeerplaatsen en bij opgangen neemt toe.