Categorie: technologie | Gepubliceerd: 04 augustus 2021

Nieuw soort bioplastic te vormen met water

Onderzoekers van de universiteit van Göttingen hebben een nieuw soort hydroplastic ontwikkeld: een bioplastic dat met water omgevormd kan worden.

Het plastic wordt gemaakt op basis van cellulose (het hoofdbestanddeel van plantencelwanden). Door een kleine wijziging in de cellulosestructuur maakten de onderzoekers een specifiek materiaal: cellulosecinnamaat. Daarmee kan een nieuw soort bioplastic worden geproduceerd, met polymeren die kunnen worden gevormd wanneer zij in contact komen met water. Dat blijkt uit een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Sustainability, waar de onderzoekers hun resultaten publiceerden.

Het materiaal is volgens de onderzoekers sterker dan veel reguliere plastics en kan zowel in 2D- als 3D-vormen gevormd worden. De vormen blijven zeker ruim een jaar stabiel en kunnen daarna weer opnieuw gevormd worden. Het bioplastic is alleen niet geschikt voor toepassingen waarbij het direct met water in aanraking komt, hoewel vochtige omstandigheden geen probleem zijn.