Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 30 augustus 2021

Amsterdamse proef met gfe-cocons van start

In de Amsterdamse wijk Gaasperdam gaat een proef met gfe-cocons van start. Het is één van de eerste concrete zogenoemde Donut Deals van de stad.

Een nieuwe gfe-cocon in de Amsterdamse wijk Gaasperdam.

In Gaasperdam komen in totaal twintig cocons te staan, waarin buurtbewoners hun huishoudelijke etensresten kwijt kunnen. De eerste wordt op woensdag 1 september feestelijk in gebruik genomen door dagelijks bestuurder en toekomstig wethouder Jakob Wedemeijer. Buurtbewoners die mee willen doen, krijgen een bakje, zakjes en een pasje om de klep van de cocon te openen. Deelname aan de proef is vrijwillig en niet verplicht.

Het inzamelproject is een samenwerking tussen de Groene Hub, de gemeente Amsterdam, Dienst Afval en Grondstoffen, afvalbedrijf Meerlanden en buurtbewoners van Gaasperdam. Het is één van de eerste concrete Donut Deals van de Groene Hub in het kader van Amsterdam Donut Stad. Amsterdam gaf vorig jaar bij de presentatie van haar circulaire plannen al aan het zogenoemde donutmodel te gaan hanteren. Dit model beschrijft hoe samenlevingen en bedrijven kunnen bijdragen aan de economische ontwikkeling die de grenzen van planeet en samenleving respecteert. Samenwerking met buurtbewoners staat centraal bij de Donut Deals van de Groene Hub.

De proef duurt in principe twee jaar. Iedere gfe-cocon valt onder de verantwoordelijkheid van een buurtbewoner, die een oogje in het zeil houdt en medebuurtbewoners enthousiasmeert. De etensresten worden opgehaald door Meerlanden, dat het verwerkt tot onder meer groen gas en compost.