Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 16 september 2021

Protest met gedumpt AEEA op Museumplein

Op het Museumplein in Amsterdam hebben een koptelefoonbedrijf en de E-Waste Race 10 ton elektronica-afval gedumpt, om aandacht te vragen voor de verwerking in ontwikkelingslanden.

De 10 ton AEEA op het Museumplein.

De afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) zijn ingezameld door de E-Waste Race. De 10 ton AEEA vandaag (16 september) op het Museumplein om duidelijk te maken dat dit momenteel de dagelijkse kost is aan elektronisch afval in ontwikkelingslanden en als protest tegen de 'wegwerpcultuur'. Rotterdamse koptelefoonproducent Gerrard Street is initiatiefnemer van het protest. Het bedrijf maakt modulaire koptelefoons met levenslange garantie.

"We willen bedrijven, consumenten en politiek graag laten zien dat al onze mooie apparaten die we dagelijks gebruiken, ook zorgen voor een gigantisch probleem. Een issue dat overigens wél is op te lossen als we met elkaar anders gaan denken en doen", zegt Tom Leenders, medeoprichter van Gerrard Street. Het bedrijf noemt als oorzaken voor het probleem het weggooien van bruikbare materialen omdat apparaten kleine beschadigingen hebben en productieprocessen waarbij geen rekening wordt gehouden met de mogelijkheden voor reparatie en recycling.