Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 20 september 2021

Effect statiegeld zichtbaar op World Cleanup Day

Op World Cleanup Day is het effect van statiegeld zichtbaar geworden: er werd 37 procent minder aan kleine petflesjes aangetroffen.



Tijdens World Cleanup Day 2021 zijn minder plastic flesjes in het zwerfafval aangetroffen.

Dat meldt de Plastic Soup Foundation, die de Nederlandse editie van World Cleanup Day organiseert. Deelnemers aan opruimacties registreerden ruim 90.000 opgeruimde zwerfafval-items. Daarbij werd 37 procent minder aan plastic flesjes aangetroffen dan een jaar eerder - een teken dat statiegeld werkt, vindt de stichting. Sinds 1 juli 2021 zit er ook statiegeld op kleine petflesjes. Eerder constateerde 'zwerfinator' Dirk Groot ook al een daling van het aantal plastic flesjes in het zwerfafval. 

In 2020 werden er in totaal nog 127.211 afvalitems geregistreerd tijdens World Cleanup Day in Nederland, significant meer dan dit jaar. Of dat ook betekent dat er dit jaar sowieso minder zwerfafval lag, is niet zeker - er waren dit jaar ook beduidend minder opruimacties dan in 2020: 1.574 tegenover 2.517. 

Ranglijst

De ranglijst van de meest gevonden items in Nederland is dit jaar weinig veranderd. Op 1 staat nog steeds de sigarettenfilter, net als in 2020. In 2019 stonden filters nog op de zesde plaats. De stijging is volgens de Plastic Soup Foundation mede het resultaat van de campagne van het Plastic Peuken Collectief, waardoor mensen weten dat peuken plastic bevatten en ook geregistreerd moeten worden als zwerfafval. Op de tweede en derde plaats staan dit jaar respectievelijk blikjes en snoepwikkels - dat was in 2020 andersom. Plastic flessen staan ondanks de significante daling nog steeds op de vierde plaats. Verder zijn handschoenen en mondkapjes nieuw op de negende en tiende plaats.

71 procent van het afval bestond uit plastic, dat was 74 procent in 2020. Metaal en aluminium bleef gelijk op 12 procent, het aandeel papier steeg van 11 naar 14 procent.

Het meest gevonden merk is dit jaar Marlboro, gevolgd door Red Bull. Dit was in 2020 andersom. De rest van de top is met McDonald's, Heineken en Coca-Cola identiek aan een jaar eerder. McDonald's meldde een dag voor World Cleanup Day wel dat door een structurele aanpak de hoeveelheid zwerfafval rond haar restaurants is afgenomen.

World Cleanup Day

World Cleanup Day is een internationale opruimdag, de grootste ter wereld. Op zaterdag 18 september ruimden in Nederland ruim 41.000 geregistreerde deelnemers zwerfafval op, verdeeld over 1.574 verschillende acties. Diverse bedrijven organiseerden eigen opruimacties, waaronder Omrin en de Oerlemans Packaging Group. BenBits, producent van plasticvrije kauwgom, maakte de boulevard van Schevening kauwgomvrij. Daarnaast was er op woensdag 15 september een scholendag, waarbij ruim 200 scholen opruimacties organiseerden.