Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 24 september 2021

Trinseo en Indaver slaan de handen ineen voor gerecycled styreen

De bedrijven hebben een afnameovereenkomst gesloten voor tien jaar, waarbij Indaver r-styreen levert aan Trinseo.

Vanaf de verwachte ingebruikname van de Trinseo-fabriek in 2023, zal tien jaar lang minimaal de helft van het r-styreen dat bij Indaver wordt geproduceerd door Trinseo worden afgenomen. Dit staat in de overeenkomst die de twee bedrijven deze week hebben aangekondigd.

R-styreen dat door Indaver in Antwerpen wordt gerecycled en geproduceerd uit yoghurtpotjes, wegwerpverpakkingen en ander post-consument polystyreen (PS), zal vervolgens naar Trinseo’s nabijgelegen vestiging in Tessenderlo worden gezonden. Daar zal het gebruikt worden voor de productie van gerecyclede PS-harsen voor zuivelverpakkingen en andere toepassingen. Omdat de chemische structuur van PS eenvoudig is, kan het tegenwoordig oneindig gerecycled worden. Gerecycled PS heeft namelijk dezelfde eigenschappen als PS gemaakt van nieuw, fossiel materiaal. Verder maakt de zuiverheid het materiaal ideaal voor voedselverpakkingen.

De nieuwe langetermijnovereenkomst toont volgens Nicolas Joly van Trinseo aan dat de wereldwijde kunststoffabrikant zich inzet voor PS-recycling, en bijdraagt aan de opbouw van een circulaire economie. “Samenwerking doorheen de waardeketen zal van cruciaal belang blijven bij het zoeken naar manieren om te innoveren en praktische oplossingen te bieden voor maatschappelijke uitdagingen”, aldus de Vice President, Plastics & Feedstocks van Trinseo. Ook Paul de Bruycker, CEO van Indaver, ziet de afnameovereenkomst als een groot goed: “We realiseren zo onze ambities om een afvalverwerkingsbedrijf te zijn dat een essentiële rol speelt in de circulaire economie.” Het van oorsprong Belgische bedrijf is ook in Nederland en andere Europese landen actief.