Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 19 oktober 2021

Plasticproducenten in de knel door tekorten en prijzen

Ook de kunststofindustrie leidt onder de economische opstart na de pandemie met tekorten aan geschikte grondstoffen en prijsstijgingen. De plasticketen bereidt zich voor op andere tijden.

De hoge prijzen van grondstoffen voor kunststof en rubber duren nu negen maanden en een teruggang naar de oude tijden zit er voorlopig niet in. Daarnaast stijgen ook de prijzen voor energie en andere materialen. De snel en sterk gestegen prijzen leggen een grote druk op de relatie tussen producent en afnemer. De toename gaat veelal ten koste van de marge, omdat prijzen vaak op indexen zijn gebaseerd, maar die volgen de volatiliteit niet zo snel. De toenemende druk zorgt ook voor extra creativiteit om productiestilstand te voorkomen, zo constateert de branchevereniging Federatie NRK. Daaronder valt ook de inzet van recyclaat. Want de grootste zorg is dat de productie stil komt te liggen.

In een persbericht bejubelt de NRK de gezamenlijke veerkracht en flexibiliteit van fabrikanten en hun klanten. De oplossingen vergen echter wel extra kwaliteitskeuringen met extra kosten én een scherpe planning. Het verlegt bovendien de focus van de inkoper op een concurrerende prijs, naar de waarborg dat er voldoende grondstof is om productie en leveringen voort te zetten.

Grenzen

De branchevereniging waarschuwt echter dat ook flexibiliteit zijn grenzen heeft. Niet iedere bestelling kan ook geleverd worden. De kostprijs hoort de fabrikant bij aflevering en lange levertijden zijn het nieuwe normaal, in extreme gevallen tot 40 weken en zelfs 19 maanden. Veel fabrikanten moeten nu al hun voorspelling afgeven op hun inkoop in 2022, zo weet de NRK.

Het lijkt er niet op dat de problemen met enkele maanden voorbij zijn. De inschatting van de NRK is dat de tekorten en hoge prijzen tot ver in 2022 zullen voortduren. De tekorten leiden tot vertraging van de economische groei. De afzet(groei) van klanten wordt beperkt en NRK-fabrikanten zijn bij gebrek aan grondstoffen niet in staat nieuwe klanten te beleveren, zoals de situatie in de bouw illustreert. Europa is als netto-importeur voor grondstoffen voor rubber en kunststof extra kwetsbaar voor deze marktverstoringen.

Prijzen PP van februari 2016 tot en met augustus 2021.