Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 12 november 2021

'Zorg dat UPV maximaal bijdraagt aan circulaire textielketen'

Mits op de juiste manier ingericht zien de NVRD en BKN de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) als een belangrijke bouwsteen voor een circulaire textielketen.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) kondigde vorig jaar aan dat er een UPV voor textiel komt. Het streven is dat deze UPV in 2023 in werking treedt, een jaar later dan aanvankelijk het plan was. Namens gemeenten, publieke afvalbedrijven en kringloopbedrijven zien NVRD en Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) de UPV als een belangrijke bouwsteen voor een circulaire textielketen. Ze roepen demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (IenW) daarom op om de UPV op zo’n manier in te richten dat deze maximaal bijdraagt aan de circulaire economie voor textiel.

Voor een circulaire textielketen is het in de eerste plaats noodzakelijk dat nieuw textiel is geproduceerd met het oog op hergebruik, reparatie en recycling, zo laten ze in hun gezamenlijke manifest weten. Dit zorgt ervoor dat na het textiel na afdanking opnieuw wordt gebruikt en uiteindelijk kan worden gerecycled.

Daarnaast moet het ingezamelde textiel, waar mogelijk, lokaal verwerkt en verkocht worden. Tweedehands kledingwinkels, kringloopwinkels en circulaire ambachtscentra lenen zich volgens beide verenigingen daar bij uitstek voor en dragen vaak ook bij aan sociaal-maatschappelijke doelen.

Inzameling

Verder willen NVRD en BKN het inzamelsysteem voor huishoudelijk textiel verder uitbouwen tot een samenhangend systeem, waarmee meer textiel van een zo hoog mogelijke kwaliteit opnieuw kan worden ingezet. Hierover willen ze met producenten en andere belanghebbenden in overleg gaan. Het huidige inzamelsysteem beschouwen ze als een belangrijke pijler voor de toekomst. Versnippering in de inzameling is ineffectief en willen ze voorkomen.

Ze geven aan dat het voortdurend verbeteren van de inzameling, hergebruik en recycling van textiel in het systeem moet worden ingebakken, net als het stimuleren van circulair ontwerp. Hiermee onderschrijven ze de aanbevelingen van het CBL en CBP voor een volledige financiële verantwoordelijkheid, waarmee een natuurlijke prikkel tot continue verbetering ontstaat.

In hun ogen wordt een circulaire textielketen niet alleen bereikt met een UPV. Ervaringen uit andere UPV-systemen hebben geleerd dat aanvullende maatregelen en een stevige onafhankelijke regie op het proces nodig zijn om ervoor te zorgen dat alle belanghebbenden hun rol en verantwoordelijkheid nemen. NVRD en BKN verwachten dat het ministerie van IenW het voortouw neemt om de regie te voeren en de bovenstaande punten goed in de nieuwe UPV verankert.

Meer informatie:

» Manifest UPV Textiel