Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 25 januari 2022

Recycling zonnepanelen behoeft hogere bijdrage

De huidige afvalbeheerbijdrage voor zonnepanelen is voldoende om de huidige kosten te dekken, maar is niet gericht op de financiering van toekomstige kosten.

De huidige afvalbeheerbijdrage van 13 cent is te laag om grote hoeveelheden zonnepanelen hoogwaardig te recyclen.

De huidige inzamel- en verwerkingskosten die Stichting Open in rekening brengt bij producenten en importeurs van zonnepanelen bedraagt 6,50 euro per 1.000 kilo nieuwe panelen. Dit komt neer op zo’n 13 cent per paneel. Dit bedrag is voldoende om de huidige kosten te dekken. De huidige inzamel- en verwerkingskosten zijn momenteel laag, omdat er nog zeer weinig afgedankte zonnepanelen retour komen. Een bedrag van 13 cent is volgens Stichting Open echter niet voldoende om de zonnepanelen die nu in een hoog tempo in de markt worden gezet, in deze omvang later in het stadium van afdanking hoogwaardig te kunnen verwerken.

Dit laat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) weten in reactie op Kamervragen van Kiki Hagen (D66) en Henri Bontebal (CDA). Ze stelden deze vragen naar aanleiding van een Nieuwsuur­-uitzending, waaruit bleek dat voor producenten in België een bijdrage van 2 euro verplicht is. Volgens Heijnen is het van belang dat via de afvalbeheerbijdrage op de nieuwe zonnepanelen voldoende geld wordt gereserveerd voor de toekomstige verwerking van zowel de panelen die nu worden geplaatst als de al bestaande aanwezige voorraad. In België gebeurt dit al met de bijdrage van 2 euro. Volgens de verantwoordelijke producentenorganisatie Stichting Open kan hierbij in Nederland worden gedacht aan het opzetten van een verwijderingsfonds om de nieuwe én oude voorraad geïnstalleerde zonnepanelen te kunnen verwerken.

Verwerking

Voor de verwerking van afgedankte zonnepanelen maken België en Nederland gebruik van dezelfde verwerkingslocatie. Voor een installatie die is gericht op de hoogwaardige verwerking is volgens Stichting Open zo’n 10 kton op jaarbasis nodig, maar zover reikt het totale jaarvolume van beide landen nog steeds niet. Stichting Open en de Belgische producentenorganisatie voor zonnepanelen PV Cycle-België werken wel samen in de ontwikkeling van hoogwaardige verwerking van afgedankte zonnepanelen.

Heijnen denkt dat een inspanning voor een Europese brede harmonisatie weinig kans van slagen heeft. De uitvoering van de verantwoordelijkheid en de daarmee gemoeide kosten voor het afvalbeheer is aan producenten(organisaties) en kunnen per lidstaat verschillen, onder meer door diversiteit aan uitvoeringsafspraken, contracten en de omvang van afvalstromen. Ze acht het effectiever om spoedig stappen te zetten naar een toekomstgerichte oplossing in Nederland. Volgens Stichting Open is er nog tijd om de fysieke inzamel- en verwerkingscapaciteit te vergroten. De organisatie verwacht de grote volumes afgedankte zonnepanelen pas op zijn vroegst na 2030.