Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 28 februari 2022

Oorlog in Oekraïne raakt ook Nederlandse afvalsector

De markt voor afval is internationaal, en dus heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ook zijn weerslag op de Nederlandse afvalsector - hoewel vooralsnog beperkt.

De Russische inval in Oekraïne domineert sinds donderdag het nieuws en heeft ondertussen ook invloed op Nederlandse afvalbedrijven. IT-Recycling, een bedrijf dat vanuit Uden afgedankte elektronica recyclet en verhandelt, geeft aan veel grote afnemers te hebben in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. "De status van reeds geleverde goederen is onduidelijk, betalingen blijven uit, communicatie is onmogelijk en een grote klant is met zijn gezin Oekraïne ontvlucht en onderweg hierheen", geeft directeur Steef Stadelmaier aan. "Het laatste wat ik heb gehoord is dat ze in Polen zitten."

Het bedrijf heeft naast handelspartners ook veel werknemers uit Oost-Europa. "Dus als daar oorlog uitbreekt, is iedereen ermee bezig", aldus Stadelmaier. Invloed op de arbeidsplaatsen heeft het conflict voorlopig niet: er zijn tijdig andere afnemers gevonden in onder meer Armenië en Bulgarije. 

Russisch gas

Verder doemt ook voor veel bedrijven de vraag op: wat doen we met de gaslevering? Verschillende gemeenten en waterschappen, maar ook publieke bedrijven zoals afvalbedrijf Circulus, hebben contracten met Gazprom. Dit is echter een Russisch staatsbedrijf, waardoor de contracten indirect de staatskas van Rusland spekken. Er is inmiddels een petitie gestart, #StopGazprom, die overheden en overheidsbedrijven oproept om de contracten met Gazprom stop te zetten. Binnen enkele dagen hebben meer dan 70.000 mensen die petitie ondertekend. 

Circulus moet nog in de materie duiken en kon vanochtend niet inhoudelijk reageren op vragen van AfvalOnline. Verschillende gemeenten, zoals Lochem, Apeldoorn en Utrecht hebben al wel aangegeven dat de situatie nu een ongemakkelijk gevoel oplevert en dat zij de contracten met Gazprom nader gaan bekijken. Geen contract afsluiten met Gazprom was voor velen destijds echter geen optie, omdat het bedrijf bij een aanbesteding als beste optie uit de bus kwam. Daar kunnen overheden binnen de Europese aanbestedingsregels niet onderuit.

Bir

Bir, de wereldwijde brancheorganisatie voor de afvalsector, heeft ook een statement over de oorlog de wereld ingestuurd. Voorzitter Tom Bird spreekt van zijn "shock, zorgen en woede" wegens het conflict in Oekraïne en hoopt op vrede, "hoewel die momenteel ver weg lijkt". Hij meldt verder dat zijn gedachten bij de Bir-leden, media en zakenpartners in Oekraïne zijn. Hoewel het te vroeg is om de schaal van de impact nu te zien, is volgens hem al wel duidelijk dat de aandelenmarkten onder druk staan en dat de gevolgen te zien zullen zijn in de wereldeconomie. "We komen net uit twee jaar pandemie, waarin onze industrie leed maar overleefde. Nu staat er een nieuwe uitdaging voor onze deur. Laten we de situatie in de gaten houden en wees gerust dat Bir alles zal doen om onze leden de nodige ondersteuning te bieden in deze moeilijke tijden", aldus Bird.