Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 13 mei 2022

Koninklijke start voor bouw eerste Britse AEC Indaver

Indaver heeft de start van de bouw van haar eerste afvalenergiecentrale in het Verenigd Koninkrijk op niveau gevierd. In Essex opende prinses Astrid van België een informatiehub voor de lokale bevolking.

Prinses Astrid van België opent de informatiehub bij het Rivenhall project van Indaver in Essex.
Foto: Indaver

Bij het officiële startschot voor de bouw van de Rivenhall afvalenergiecentrale waren gisteren (12 mei) ruim 250 gasten uit de hele wereld aanwezig. Prinses Astrid, maar ook verschillende ministers, werden verwelkomt door Ferdinand Huts als voorzitter Katoen Natie Groep, Paul De Bruycker als CEO Indaver Groep, Karl Huts als CFO Indaver Groep en Fabian Leroy, voorzitter raad van bestuur van Indaver. Het geeft maar aan hoe belangrijk het project is voor het afval- en energiebedrijf.

Paul De Bruycker hield een speech over de rol van Indaver in het duurzaam afvalbeheer en hoe de plannen voor het Rivenhall-project passen in de circulaire economie. De financiering van het project bedraagt meer dan 500 miljoen pond (587 miljoen euro).

Planning

Om de omvang en het belang van het project duidelijk te krijgen, werden de gasten tijdens het evenement over het terrein rondgereden in terreinwagens. De voorbereidingen voor de bouw zijn al goed gevorderd, inmiddels is 3 Mton grond afgegraven. Deze eerste werkzaamheden liggen nu al voor op het schema. Het Zwitserse Hitachi Zosen Inova start naar verwachting in de tweede helft van 2022 met de bouw van de afvalenergiecentrale (AEC) zelf. Pas in het eerste kwartaal van 2026 wordt de bouw voltooid. Dat is iets later dan eerder gecommuniceerd: vorig jaar liet Indaver nog weten dat de AEC in 2025 opgestart zou moeten zijn.

Lokale economie

De AEC, met een jaarlijkse capaciteit van 595 kton afval per jaar, zal deel uitmaken van de grotere Rivenhall Integrated Waste Management Facility (IWMF) die een vergunning heeft gekregen om jaarlijks 853 kton afval te verwerken. Tijdens de bouw levert het Rivenhall-project meer dan 500 banen op, eenmaal operationeel zijn dat 65 voltijdbanen. Hiermee levert Rivenhall een belangrijke bijdrage aan de plaatselijke economie. Iets wat Indaver graag benadrukt. Immers, in het VK blijkt niet zelden dat omwonenden niet altijd even gecharmeerd zijn van plannen voor de bouw van afvalenergiecentrales.

Afval ooit naar Amsterdam

Tot maart 2020 werd RDF uit Essex nog verwerkt in de AEC van AEB Amsterdam. Na een aanbesteding in 2019 is de verwerking van het RDF echter gegungd aan Enovert, dat jaarlijks circa 200 kton RDF stort op een stortplaats in Colchester. Deze overstap leek mede ingegeven door de invoering van de importheffing in Nederland.