Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 17 mei 2022

Grensoverschrijdend samenwerken met circulair bouwen

Nederland en België willen gaan samenwerken op het gebied van circulair bouwen en toepassingen van circulaire en biobased materialen in wegen, bruggen en gebouwen.

Staatssecretaris Heijnen (IenW) wil voor een circulaire economie intensiever samenwerken in Europa.
Foto: Jonathan Vos Photography

Deze samenwerking staat centraal tijdens de handelsmissie duurzame infrastructuur en circulaire bouw in België van komende donderdag en vrijdag. Om het belang van gezamenlijk optreden te onderschrijven, wordt op donderdag 19 mei in de Handelsbeurs in Antwerpen een zogeheten ‘Memorandum of Understanding’ ondertekend, voor het Europese Interreg Vlaanderen-Nederland project Bouw-Mijn. Dit gebeurt in het bijzijn van minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Vlaamse minister Zuhal Demir (Omgeving). Dit project heeft als doel de circulaire transitie in de bouw in Vlaanderen en Nederland te versnellen door aandacht te besteden aan circulair slopen, retourlogistiek en materialenregie.

Aan deze handelsmissie, die onder leiding staat van minister Schreinemacher en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat, doen bijna tachtig Nederlandse bedrijven en organisaties mee. Minister Liesje Schreinemacher: “België is onze tweede handelspartner wereldwijd. De delta van Schelde, Rijn en Maas is één geïntegreerd economisch geheel. België en Nederland zijn al 400 jaar koploper bij economische innovaties in Europa, zoals de aanleg van moderne havens. Ook op het gebied van de circulaire economie willen we samen voorop lopen.”

Circulair aanbesteden

De toepassing van circulaire bouwmethoden is belangrijk om te komen tot een duurzame economie, geeft de Rijksoverheid aan. België en Nederland delen onder meer de wens om tegen 2050 volledig circulair te zijn. Staatssecretaris Heijnen: “Om deze doelstelling te realiseren, moeten we nog veel intensiever gaan samenwerken in Europa en kennis en ervaringen delen. De komende jaren worden in zowel Nederland als België bijvoorbeeld heel wat infrastructurele projecten gerepareerd en vervangen. Wij kunnen hierbij als overheden met circulair aanbesteden echt een boost geven en zo de transitie naar een circulaire economie versnellen.”