Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 19 mei 2022

Seinen op groen voor voortgang Duurzaam Stortbeheer

Halverwege de pilot Duurzaam Stortbeheer is het verloop goed. Het lijkt erop dat het experiment kans van slagen heeft.

Onderzoeksinstallatie op pilot-locatie Braambergen van Afvalzorg in Almere.
Foto: Feenstra Fotografie

Sinds 2017 werken Rijksoverheid, provincies, stortplaatsbeheerders en wetenschappers samen aan een innovatief experiment naar Duurzaam Stortbeheer. De pilot duurt in totaal tien jaar en is nu dus halverwege. Een onafhankelijk bureau heeft in opdracht van de projectpartners een tussenevaluatie opgesteld, waaruit blijkt dat de gewenste processen in gang zijn gezet. Het gaat dan bijvoorbeeld om de uitspoeling van verontreinigingen en natuurlijke afbraak en stabilisatie van organisch materiaal. Er lijkt geen negatief effect op het milieu te zijn. "Hiermee staan de seinen op groen voor de tweede helft van de pilot", vatten de projectpartners het nieuws samen.

Als het experiment over vijf jaar echt geslaagd blijkt, kan duurzaam stortbeheer een definitieve regeling worden in het Stortbesluit bodembescherming. Het kan dan ook worden toegepast op negen andere potentiële stortplaatsen.

Duurzaam stortbeheer

In de pilot Duurzaam Stortbeheer wordt onderzocht of verontreinigingen al in de stortplaats kunnen worden afgebroken en onschadelijk gemaakt. Daarvoor wordt water en/of lucht toegevoegd wat biologische afbraakprocessen in de stortplaats stimuleert.

Nu worden stortplaatsen beheerd door het afval volledig 'in te pakken', om te voorkomen dat verontreinigingen uit de stortplaats weglekken in het grondwater. De hiervoor benodigde voorzieningen moeten echter eeuwigdurend worden beheerd, gecontroleerd en vervangen. Het idee is dat dit bij duurzaam stortbeheer niet nodig is.

Pilot

De pilot Duurzaam Stortbeheer is een samenwerking van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Noord-Holland, Provincie Flevoland, Provincie Noord-Brabant, Stichting Duurzaam Storten, Vereniging Afvalbedrijven, Afvalzorg en Attero. Gedurende de pilot wordt op drie locaties in Nederland onderzoek gedaan naar het op duurzame wijze beheren van stortplaatsen: Braambergen (Almere) en Wieringermeer (Middenmeer) van Afvalzorg en Kragge II (Bergen op Zoom) van Attero.