Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 23 mei 2022

Bijna anderhalf keer zoveel biomassa bij- en meegestookt in 2021

In 2021 is 1,4 keer zoveel biomassa ingezet voor bij- en meestook in kolencentrales dan in 2020.

In totaal ging het om 3,16 Mton aan biomassa. Die bestond voor 92,6 procent uit biogene rest- en afvalstromen. De rest betrof houtige biomassa uit bosbeheer. Dat blijkt uit de jaarrapportage 2021 over het Convenant duurzaamheid biomassa, dat CE Delft heeft opgesteld. De kolencentrales leverden in 2021 26,05 PJ energie (elektriciteit en warmte) uit de biomassa. De bij- en meegestookte biomassa bestond verder voor 96,6 procent uit houtpellets. De overige biomassa bestond uit diermeel, bentoniet, pellets van zonnebloempitschillen en biopropaan.

In 2021 kwam het grootste deel van de biomassa uit Noord-Amerika (47 procent). 32 procent was afkomstig uit de EU. Daarnaast kwam nog 21 procent uit Europese landen die niet tot de EU behoren (inclusief Rusland). 

Duurzaamheidseisen

De in 2021 gebruikte biomassa voldoet volledig aan de wettelijke duurzaamheidseisen. Dat is onder meer afgedekt via certificeringsschema's en verificatieverklaringen. Daarbij merkt CE Delft wel op dat de rol van verificatie minimaal is en alleen gebruikt wordt als aanvulling op de certificering. De biomassa uit bosbeheer (circa 7 procent van de totale biomassa-inzet) voldoet daarnaast aan bovenwettelijke eisen.