Folie Inzameling Nederland (Folined)

 

Informatie
De Stichting Folie Inzameling Nederland heeft haar activiteiten per 1 januari 2014 beëindigd omdat het inzamelen van landbouwfolie en vergelijkbare producten geheel door marktpartijen was overgenomen.
Folined is opgericht door producenten en importeurs van landbouwfolie in 1995. Zij waren door de Regeling aanwijzing land- en tuinbouwfolie en het Besluit beheer land- en tuinbouwfolies van het toenmalige Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (Vrom) gehouden de door hen op de markt gebrachte folies terug te nemen en te laten recyclen. De wettelijk regeling gold voor alle producenten in Nederland en werd vastgelegd in de 'Algemeen Verbindend Verklaring: overeenkomst inzake de afvalbeheerbijdrage voor landbouwfolie 1999-2002'; en vervolgens '2002-2005'. Instrumenten ter bevordering van producentenverantwoordelijkheid werden doorgaans in combinatie met andere instrumenten ingezet, zoals het instellen van stortverboden en het heffen van stortbelasting. In 1995 trad ook in werking het besluit stortverbod afvalstoffen (staatsblad 1995; 345). Gebruikte landbouwfolie mag niet meer als huisvuil naar de gemeentelijke stortplaats of worden verbrand.

Folined bestond uit de Vereniging van Producenten en Importeurs (VPI), de Vereniging van Recyclers (VvR) en vertegenwoordigers uit de land- en tuinbouwwereld. Folined had als primair doel het inzamelen en recyclen van gebruikte landbouwfolie; het inzamelen en recyclen van tuinbouwfolie valt niet onder de huidige statuten. Dat was wel de bedoeling van de wetgever, maar de laatste activiteit is niet van de grond gekomen: tuinbouwfolie is een moeilijk te recyclen product.

De inkomsten van de stichting bestonden aanvankelijk hoofdzakelijk uit de door de afnemers betaalde verwijderingsbijdragen op nieuwe landbouwfolie. Sinds oktober 2003 is het besluit op gebruikte landbouwfolie ingetrokken en wordt geen verwijderingsbijdrage meer geheven over de verkochte landbouwfolie. Uit het opgebouwde garantiefonds werden bestuurs-, bureau- en pr-kosten betaald. Vanuit het solidariteitsprincipe - iedereen in Nederland die voor oktober 2003 landbouwfolie heeft gekocht, heeft ook verwijderingsbijdrage betaald - heeft Folined zich steeds sterk gemaakt in heel Nederland op te halen, dus ook in de minder rendabele gebieden.

Het beëindigen van de producentenverantwoordelijkheid voor het afvalbeheer van land- en tuinbouw­folies is een concrete invulling van het uitgangspunt van het huidige kabinet tot vermindering van regels en het terugdringen van overbodige bureaucratie. De producentenverantwoordelijkheid voor deze afvalstroom vervalt omdat gebleken is dat de daarop betrekking hebbende regelgeving weinig of geen toegevoegde waarde had.
Door het vervallen van de producentenverantwoordelijkheid wordt land- en tuinbouwfolie inmiddels als regulier bedrijfsafval (kunststof) beschouwd bij afdanking door de ontdoener en bij de verwerking. Voor de verwerking van landbouwfolie zijn in de markt inmiddels voldoende initiatieven ontstaan. Overigens blijft het stortverbod voor land- en tuinbouwfolie (artikel 10.2 van de wet) van kracht. De verwachting was en is, dat landbouwfolies op vrijwillige basis gescheiden zullen blijven worden ingezameld en nuttig worden toegepast.

Folined heeft in de jaren 1996 tot en met 2007 zelfstandig de inzameling van gebruikte landbouwfolie georganiseerd. Om haar doelstelling te kunnen blijven waar­maken, heeft Folined haar werkwijze begin 2008 aangepast aan de veranderde situatie met een nieuwe website. Folined fungeerde sinds 2008 als het platform waar ontdoeners en inzamelaars van gebruikte landbouwfolie elkaar vinden. Maar omdat de marktwerking voor de inzameling van folie de afgelopen jaren zodanig vorm heeft gekregen en voorziet in de behoeften van boeren, tuinders, producten en recyclers heeft het bestuur besloten dat het voor de stichting geen noodzaak meer is om te blijven bestaan en is besloten om de stichting op te heffen per 31 dece